ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ο τρόπος ζωής ενοχοποιείται για το 38% των καρκίνων

Ο τρόπος ζωής ενοχοποιείται για το 38% των καρκίνων

Από την Ρούλα Σκουρογιάννη  

 

Μια νέα μελέτη από το βρετανικό Cancer Research διαπιστώνει ότι περισσότερα από 135.500 κρούσματα καρκίνου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στις συνήθειες του τρόπου ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι το 37,7% των καρκίνων μπορεί να αποτραπεί με απλές αλλαγές.

 

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις της μελέτης ήταν η αυξανόμενη επίδραση που έχει το βάρος ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου: το 6,3% των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο διαπιστώθηκε ότι η πάθησή τους σχετίζεται άμεσα με το σωματικό τους βάρος.

Αυτό θέτει την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος στη δεύτερη θέση των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου που συνδέονται με το lifestyle, ακριβώς πίσω από το κάπνισμα (15,1%).

 

Η έρευνα συμπίπτει με μια μία ενημερωτική εκστρατεία στη Βρετανία που στόχο έχει την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

 

Ο Sir Harpal Kumar, Διευθύνων Σύμβουλος του Cancer Research UK, δήλωσε: «Το να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν εγγυάται ότι ένα άτομο δε θα εκδηλώσει καρκίνο, αλλά μεγιστοποιεί τις πιθανότητες υπέρ του. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει θετικά βήματα για να μειώσει –σε ατομικό επίπεδο– τον κίνδυνο της νόσου. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει σαφώς την επίδραση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Η πρόληψη είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να κερδίσουμε τον καρκίνο και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για να βοηθήσει τους πολίτες στο να ακολουθούν πιο εύκολα την υγιή επιλογή».

 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επί του παρόντος, δέχεται πιέσεις, να μην εφαρμόσει το σχέδιό της να μειώσει τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία, τα οποία παρείχαν υγιεινά γεύματα σε παιδιά με χαμηλότερο εισόδημα. Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης –ως μέτρο περικοπής κόστους– πρόσφατα δέχτηκε δριμεία κριτική στη Βουλή των Λόρδων, όπου εκφράστηκε η σύσταση να εκτιμηθούν πλήρως οι επιπτώσεις πριν γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Αυτό, άλλωστε ήταν και ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, ότι, δηλαδή, η τήρηση της υγιεινής διατροφής είναι μια από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που προσδιορίστηκαν ως απόλυτα θετικό μέτρο πρόληψης κατά του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που τονίζονται στην έρευνα είναι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, όπως από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Στην έρευνα ο παράγοντας αυτός χαρακτηρίστηκε ως ένας σημαντικός κίνδυνος, συμβάλλοντας στο 3,8% των καρκίνων, με την κατανάλωση αλκοόλ να υπολογίζεται στο 3,3% και τις μολύνσεις στο 3,6%.

 

Μια θετική διάσταση δίνουν τα συμπεράσματα της έρευνας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των καρκίνων που μπορούν να αποφευχθούν έχει μειωθεί από την προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011, από 42,7% σε 37,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του αντίκτυπου του καπνίσματος στην υγεία, καθώς το 19,4% των περιπτώσεων το 2011 οφείλονταν στο κάπνισμα, συγκριτικά με το 15,1% στα δεδομένα του 2015.

 

Η καθηγήτρια Linda Bauld, εμπειρογνώμονας στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί σχετικά με τον κίνδυνο αύξησης της παχυσαρκίας, λέγοντας: «Η παχυσαρκία είναι μια τεράστια απειλή για την υγεία αυτή τη στιγμή και θα επιδεινωθεί αν δε γίνει τίποτα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να στηριχθεί στις επιτυχίες της πρόληψης του καπνίσματος, κάνοντας αντίστοιχες ενέργειες για τη μείωση του αριθμού των καρκίνων που σχετίζονται με το βάρος. Η απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων για junk food, πριν από τη ζώνη των 21:00 είναι σημαντικό μέρος της απαιτούμενης συνολικής προσέγγισης».