ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Κ. Λουράντος στο DailyPharmaNews για τη σύμβαση που υπέγραψε ο ΦΣΑ με το ΤΥΠΕΤ για τα ΦΥΚ: Θα μοιραστούν σε όλους χιλιάδες ευρώ που κέρδιζαν 2-3 φαρμακεία

Ο Κ. Λουράντος στο DailyPharmaNews για τη σύμβαση που υπέγραψε ο ΦΣΑ με το ΤΥΠΕΤ για τα ΦΥΚ: Θα μοιραστούν σε όλους χιλιάδες ευρώ που κέρδιζαν 2-3 φαρμακεία

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μικρό μεν αλλά σημαντικό χαρακτηρίζει μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος το κέρδος που θα έχουν τα φαρμακεία της Αττικής από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε ο ΦΣΑ με το ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης (ΤΥΠΕΤ) αναφορικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους του Ν. 3816/2010 που μπορούν να χορηγηθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Με τη σύμβαση αυτή που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου οι φαρμακοποιοί – μέλη του Συλλόγου θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν χρήματα που δεν περισσεύουν σε κανέναν ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η κοινωνική προβολή του φαρμακοποιού καθώς θα διευκολυνθούν έτσι οι ασφαλισμένοι του ΤΥΠΕΤ στο να μην τρέχουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στην Αθήνα για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Απαντώντας στο τι οδήγησε στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης και τι αλλάζει προς όφελος των φαρμακοποιών, ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι «είχε βρεθεί από το ΤΥΠΕΤ και είχαμε καταγγείλει και εμείς ότι υπήρχαν 2-3 φαρμακεία γύρω από το Ταμείο που είχαν σχεδόν αποκλειστικά όλον τον τζίρο των φαρμάκων και ιδιαίτερα των φαρμάκων υψηλού κόστους. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα φαρμακεία αυτά δεν κατέθεταν τις συνταγές αυτές στον Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά τις πήγαιναν κατευθείαν στο ΤΥΠΕΤ και έπαιρναν τοις μετρητοίς τα λεφτά. Αυτό λοιπόν ήταν εις βάρος όλων των υπολοίπων. Εμείς, όταν τουλάχιστον εμένα με κάλεσε η πρόεδρος του ΤΥΠΕΤ μου είπε, εάν μπορούμε, να βάλουμε ένα πλαφόν για να μην καρπούνται το 90% των συνταγών του Ταμείου 2-3 φαρμακεία και αφετέρου να μην εκβιάζουν κιόλας. Διότι εδώ είχαν φτάσει σ’ ένα σημείο να ζητούν και προκαταβολή χρημάτων από το ΤΥΠΕΤ για να αγοράσουν φάρμακα και να τα δώσουν μετά στους ασφαλισμένους. Και το καλοκαίρι ειδικά υπήρχε τεράστιο πρόβλημα γιατί τα φαρμακεία της περιοχής ήταν κλειστά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ «πρόκειται για ένα πρόβλημα που είχε επισημανθεί εδώ και 2-3 χρόνια. Ξαφνικά λοιπόν το ΤΥΠΕΤ με κάλεσε και τους είπαμε ότι μπορούμε να παίρνουμε τις συνταγές αυτές, όσοι μπορούν, αλλά θα πρέπει να πληρωνόμαστε αμέσως. Δηλαδή ενώ το ΤΥΠΕΤ πληρώνει σε 2-3 μήνες, εμείς θέλουμε τα λεφτά εντός 15 ημερών και εκεί συμφώνησαν. Δηλαδή τα ΦΥΚ που πλέον τα εκτελεί όποιο φαρμακείο θέλει, μέχρι 20.000 πλαφόν, όχι παραπάνω, θα τα βάζει σε ξεχωριστούς φακέλους, θα τα δίνει στο Σύλλογο και ο Σύλλογος θα τα διαβιβάζει αμέσως στο ΤΥΠΕΤ και σε 15 μέρες θα πληρώνεται. Επειδή η φορολογία είναι έσοδα-έξοδα είναι σημαντικό εάν κάποιος συνάδελφος μπορεί να δώσει ένα φάρμακο υψηλού κόστους και να βοηθήσει και τους πελάτες του να μην τρέχουν στην Αθήνα, στα κεντρικά. Γιατί βέβαια τα ΦΥΚ έχουν πολύ μικρό ποσοστό κέρδους όμως εάν πληρώνονται αμέσως και αυτό το μικρό ποσοστό κέρδους είναι σημαντικό». Για τον κ. Λουράντο είναι μία καλή συμφωνία που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. «Συμφωνήσαμε να πληρώνονται κατευθείαν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, να μην έχουν άλλες επιβαρύνσεις και να κερδίζουν ό,τι προβλέπει ο νόμος».

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν άλλες ανάλογες συμβάσεις του ΦΣΑ με άλλα Ταμεία πλην του ΕΟΠΥΥ ο κ. Λουράντος αποκάλυψε ότι «τώρα, ακριβώς μετά από αυτήν την συμφωνία με το ΤΥΠΕΤ μας ειδοποίησε το Ταμείο της ΕΥΔΑΠ ότι θέλει να υπογράψουμε ακριβώς την ίδια σύμβαση και συμφωνήσαμε στο Δ.Σ. να προχωρήσουμε στην υπογραφή της».         

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΦΣΑ θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:

  • Από την υπογραφή της σύμβασης,λήγουν όλες οι ατομικές συμβάσεις και απαγορεύονται οι ατομικές υποβολές για αυτά τα φάρμακα.
  • Όλα ταφαρμακεία-μέλη του ΦΣΑ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν συνταγές που περιέχουν φάρμακα του ν.3816/2010 (και δύνανται βάσει των διατάξεων να τα χορηγήσουν).
  • Όσα φαρμακεία ΔΕΝ επιθυμούννα εκτελούν τις εν λόγω συνταγές, θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως και αιτιολογημένα στον ΦΣΑ.
  • Κάθε φαρμακείο (ανά άδεια λειτουργίας φαρμακείου) μπορεί να εκτελέσει τέτοιου τύπου συνταγές έως το ποσό των 20.000 ευρώ.

Επίσης, για την εκτέλεση των συνταγών αυτών απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις θεώρηση. Πιο αναλυτικά:

  • Για ηλεκτρονικές συνταγές από 100 ευρώ έως 599 ευρώ, απαιτείται ηλεκτρονική θεώρηση.
  • Για ηλεκτρονικές συνταγές άνω των 600 ευρώ,οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν έγκριση από την Υγειονομική Επιτροπή, ώστε να εμφανιστεί και εκεί ηλεκτρονική θεώρηση.
  • Για τις χειρόγραφες συνταγές άνω των 100 ευρώ απαιτείται θεώρηση ελεγκτή.
  • Για χειρόγραφες συνταγές άνω των600 ευρώ απαιτείται έγκριση Υγειονομικής επιτροπής, η οποία να βεβαιώνεται με το έντυπο «ΕΝΤΟΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ».

Στην ίδια ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ τονίζει ότι οι συνταγές αυτές θα υποβάλλονται σε ξεχωριστό φάκελο συλλόγου, με ξεχωριστό τιμολόγιο, και γραμμένα στο φύλλο υποβολής του Συλλόγου Νο 64.

 

Σημαντικό επίσης είναι ότι η εξόφλησή τους θα γίνεται το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες από την παράδοσή τους από τον ΦΣΑ στο ΤΥΠΕΤ και το τιμολόγιο θα εξοφλείται στο ακέραιο, δηλαδή δεν θα γίνεται καμία κράτηση επί του τιμολογίου (rebate ή άλλη). Ωστόσο σημειώνεται ότι αν οι συνταγές αυτής της κατηγορίας φαρμάκων προστεθούν μαζί με τα κανονικά φάρμακα του ΤΥΠΕΤ, η εκκαθάριση και εξόφλησή τους δεν θα είναι άμεση, αλλά μαζί με τα κανονικά φάρμακα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη τη σύμβαση.