NEA

Λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΠΥΥ την ίδια περίοδο που «τρέχει» νέα προκήρυξη για τις ΤοΜΥ.

Λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΠΥΥ την ίδια περίοδο που «τρέχει» νέα προκήρυξη για τις ΤοΜΥ.

Αίφνης λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Όλως τυχαίως την περίοδο που "τρέχουν" νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ... Η "τρίπλα" του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι στοχεύει στους παθολόγους, τους γενικούς γιατρούς και τους παιδίατρους που μένουν χωρίς σύμβαση με το υπερταμείο και ίσως αναζητήσουν ελπίδα στη νέα Πρωτοβάθμια. Αλλά αυτό μάλλον δεν θα λειτουργήσει. Ας ετοιμαστούν οι ιατρικοί σύλλογοι για νέες βεβαιώσεις αποχώρησης μελών τους στο εξωτερικό. Δεν θα μείνει γιατρός ούτε για δείγμα τελικά στη ..."νότια Μακεδονία" και τα περίχωρά της...

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: Με τον Ν.4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α/7.8.2017) θεσπίζεται η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αναδεικνύεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Ο οικογενειακός ιατρός λειτουργεί στα ΤΟ.Μ.Υ., στα Κ.Υ., στις δημόσιες δομές ΠΦΥ ή ως συμβεβλημένος ιατρός με τον ΕΟΠΥΥ. Ως οικογενειακοί ιατροί νοούνται οι γενικοί ιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι για τον γενικό πληθυσμό. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνάπτει συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών σε οικογενειακούς ιατρούς, μετά από αποφάσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με σκοπό την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού. Προς εκπλήρωση αυτού του σκοπού ο Οργανισμός, με διαφανείς διαδικασίες, ολοκλήρωσε και επικύρωσε τα αποτελέσματα της αρχικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικογενειακών ιατρών από ιδιώτες ιατρούς και ήδη συνάπτονται συμβάσεις με τους επιτυχόντες ιατρούς. Εν εξελίξει βρίσκεται στον Οργανισμό η νέα ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικογενειακών ιατρών (763/472η Συν./13-6-2018 Απόφαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να συνάπτει συμβάσεις με οικογενειακούς ιατρούς σε εφαρμογή της υπ’αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π./οικ.45169/11-06-2018 (ΦΕΚ 2193/τ.Β/12-6-2018) Υπουργικής Απόφασης και την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.4486/2017. Ως εκ τούτου, σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, την ισότιμη μεταχείριση και την ενιαία διαχείριση, οι υφιστάμενες συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών ειδικοτήτων Γενικών ιατρών, Παθολόγων και Παιδιάτρων θα λήξουν στις 15/07/2018, με ταυτόχρονη έναρξη ισχύος των νέων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών.

Κι όπως σχολιάζει γιατρός σε blog σχετικό με την ΠΦΥ δείτε τι κρύβεται πίσω από την απόφαση αυτή:

Ξέρω ότι θα προκαλέσω με αυτή την ανάρτηση. Νομίζω ότι η ώρα έφτασε. Το ιρλανδικό μοντέλο που σας έλεγα χρόνια τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Από το Σεπτέμβρη, ο έλληνας πολίτης θα πληρώνει το γιατρό του. Όσοι με ρωτάγατε εάν πρέπει να παραιτηθείτε από το ΕΣΥ και να ανοίξετε ιδιωτικό ιατρείο, σας λέω ότι λίγο πριν το burn-out σε 6-8 μήνες θα το κάνετε και χωρίς την γνώμη μου. Οι κρατικές δομές υγείας θα μείνουν μόνο για τους ανασφάλιστους, γι αυτό ζητιέται και ΑΦΜ για την εγγραφή τους σε ΤόΜΥ.
Κανένας δεν θα αντέξει την σύμβαση για ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς που βγήκε, ακόμη κι αν μπει στην αρχή. Ελάχιστοι θα επιβιώσουν στα ΤόΜΥ. Όποιος μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από συνταγογραφία θα αποχωρήσει μόλις δει τι σημαίνει συμπληρωμένη λίστα. Το γεγονός ότι μειώνεται και ο αριθμός των ιατρών συνεχώς θα κάνει πιο ιδανική τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η κυβέρνηση και ο πυρήνας που οδηγεί τις υπηρεσίες περίθαλψης αποφάσισε τον διαχωρισμό κρατικής και ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο ιρλανδικό μοντέλο, το κράτος προσφέρει οικογενειακό ιατρό σε άπορους, ανασφάλιστους, παιδιά κάτω των 6 ετών και ειδικές κατηγορίες νοσημάτων. Οι υπόλοιποι πληρώνουν τον γιατρό τους (οικογενειακό ή μη) από την τσέπη τους ή την ιδιωτική τους ασφάλεια. Οι παραπομπές σε ειδικούς είναι μόνο για αυτές τις κατηγορίες ασθενών και οι αναμονές ξεκινούν από 2 έως 14 μήνες.
Προσπάθησα να μην συμβεί αυτό τα τελευταία χρόνια, επιχειρηματολογώντας με δεδομένα και πιέζοντας κάθε παράγοντα που υπήρχε, Ξανθός, Πολάκης, Μπερσίμης, Λιονής, Βαρδαρός, Θεοδωράκης, αρκετούς από τον WHO, το υπουργείο και τα Πανεπιστήμια. Νομίζω ότι πλέον ξέφυγε από τις αποφάσεις τους. Η διέξοδος πλέον είναι θέμα προτεραιοτήτων σε πιο υψηλό επίπεδο.
Καλώς ήρθατε στην νέα πραγματικότητα.