ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η αλόγιστη σπατάλη και διαφθορά στον χώρο της υγείας, μια από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας

Η αλόγιστη σπατάλη και διαφθορά στον χώρο της υγείας, μια από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας

     Δεν μπορούμε να συζητάμε τα θέματα υγείας σήμερα, χωρίς να θυμόμαστε τι υπήρξε στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι η αλόγιστη σπατάλη και διαφθορά στον χώρο της υγείας αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, ο οποίος συναντήθηκε με το ΔΣ των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

     Ο βουλευτής ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αναλογικά τη μεγαλύτερη υποστελέχωση.

     Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον κ. Θραψανιώτη τη μεσολάβησή του προκειμένου να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κυρίως για να παρουσιάσουν τις ανάγκες σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και, όπως τόνισε ο κ. Θραψανιώτης, η πολιτική τού υπουργείου και της κυβέρνησης είναι υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, με δωρεάν και καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Απόδειξη αυτού, υποστήριξε, είναι το γεγονός ότι πάνω από δύο εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη.

     Αναφερόμενος στην υπερκοστολόγιση και την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, επισήμανε ότι αυτή η τακτική εκτίναξε τη φαρμακευτική δαπάνη από 1,2 δισ. ευρώ το 2000 σε 5,1 δισ. ευρώ το 2009. Φάρμακα που κόστιζαν στο εξωτερικό 1.000 ευρώ, στη χώρα μας χρεώνονταν στα ασφαλιστικά ταμεία στην τριπλάσια τιμή, πρόσθεσε.

     Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα θετικά βήματα που έχουν γίνει είναι η συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, με την οποία εξασφαλίστηκε πίστωση για την κάλυψη με επικουρικό προσωπικό, η επιτάχυνση αντιμετώπισης θεμάτων όπως ο κλιματισμός, η συντήρηση των ανελκυστήρων κ.ά., καθώς και η επίλυση μίας σειράς προβλημάτων που υπήρχαν παλαιότερα, όπως η βελτίωση των οικονομικών, η αγορά εξοπλισμού και η επάρκεια υλικών, η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού σε τεχνικό και άλλο προσωπικό με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στο τελευταίο βοηθάει και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος, όταν αδειάσει μία θέση να γίνεται αναπλήρωση από τον επόμενο στη λίστα, αλλά απαιτείται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ.