ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

«Μπόξερ» εναντίον «σλιπ» σημειώσατε 1 (για όσους θέλουν να κάνουν παιδί): Τα χαλαρά ανδρικά εσώρουχα κάνουν καλό στην παραγωγή σπέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα

«Μπόξερ» εναντίον «σλιπ» σημειώσατε 1 (για όσους θέλουν να κάνουν παιδί): Τα χαλαρά ανδρικά εσώρουχα κάνουν καλό στην παραγωγή σπέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι άνδρες που φοράνε συνήθως εσώρουχα τύπου «μπόξερ», έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπερματοζωαρίων, σε σχέση με όσους φοράνε στενά «σλιπ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία αξιολόγησε την επίπτωση των εσωρούχων στην ποιότητα του σπέρματος.
    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Μινγκουέζ-Αλαρκόν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Human Reproduction" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, μελέτησαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης 656 άνδρες ηλικίας 32 έως 39 ετών, από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα σπέρματος.
Η ποιότητα του σπέρματος συσχετίσθηκε σε κάθε άνδρα με το είδος εσωρούχου που συνήθιζε να φοράει. Διαπιστώθηκε ότι όσοι (οι μισοί περίπου) φορούσαν συστηματικά «μπόξερ», τα οποία δροσίζουν καλύτερα τους όρχεις, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (αριθμό σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος) και 17% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων (ανά εκσπερμάτωση). Επίσης τα σπερματοζωάριά τους είχαν σε ποσοστό 33% μεγαλύτερη κινητικότητα (κάτι σημαντικό για τη δυνατότητα γονιμοποίησης του ωαρίου).
    Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή σπέρματος στους όρχεις είναι οι τελευταίοι να έχουν θερμοκρασία τρεις έως τέσσερις βαθμούς μικρότερη από τη μέση θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου του σώματος. Όμως όσο πιο στενό είναι το ανδρικό εσώρουχο, πράγμα που αναγκαστικά σφίγγει τα ανδρικά γεννητικά όργανα κοντά στο σώμα, τόσο ανεβαίνει πιο εύκολα η θερμοκρασία τους, ιδίως όταν το καλοκαίρι ένας άνδρας ασκείται ή κάνει κάποια σωματική εργασία.
    Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, παρά τις διαφορές στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων, αυτή παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων και στους άνδρες που φοράνε «σλιπ», συνεπώς είναι απίθανο ένας άνδρας να μην μπορεί να πιάσει παιδί γι' αυτό και μόνο το λόγο, αν δεν συντρέχουν άλλες αιτίες υπογονιμότητας. Απλώς θα δυσκολευθεί λίγο παραπάνω…
    «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνδρες μπορούν να κάνουν μια σχετικά εύκολη αλλαγή, όταν αποφασίσουν με τη σύντροφό τους να κάνουν παιδί», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.
«Αν σκόπευα να αρχίσω να προσπαθώ να κάνω παιδί, θα πήγαινα να αγοράσω μερικά ‘μπόξερ' περίπου τρεις μήνες προτού ξεκινήσω την προσπάθεια», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο ερευνητής δρ Χόρχε Τσαβάρο του Χάρβαρντ (σ.σ. χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να ωριμάσουν τα σπερματοζωάρια μετά τη δημιουργία τους).
Στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να ‘πιάσουν' παιδί, σχεδόν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων το πρόβλημα βρίσκεται αποκλειστικά στον άνδρα, ενώ στις μισές περιπτώσεις ευθύνεται και αυτός.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:  https://academic.oup.com/humrep/advance-article-abstract/doi/10.1093/humrep/dey259/5066758?redirectedFrom=fulltext

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παύλος Δρακόπουλος