ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευθύνη των ιατρών να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στα αντιβιοτικά

Ευθύνη των ιατρών να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών απέναντι στα αντιβιοτικά

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Εν μέσω της θύελλας που ξέσπασε στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας εξαιτίας της Εγκυκλίου του Αναπληρωτή Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού για τους εμβολιασμούς που διενεργούνται στις Τοπικές μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) (διάβασε εδώ,) με την οποία προβλέπεται η διενέργεια εμβολιασμών στην κοινότητα από τους επισκέπτες υγείας με δική τους ευθύνη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάρτηση του προέδρου του ΦΣΑ κ. Κώστα Λουράντου στο facebook (δες σχετικά εδώ) με την οποία έθεσε ζήτημα παρεμβάσεων ιατρών στην εκτέλεση συνταγών γενοσήμων.

Μάλιστα στην ίδια ανάρτηση τέθηκε προς συζήτηση και ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που το επόμενο διάστημα - καθώς χειμωνιάζει - θα απασχολήσει, όπως κάθε χρόνο την επικαιρότητα. Τον έλεγχο στη χορήγηση αντιβιοτικών.

Τη συγκεκριμένη κουβέντα άνοιξε η τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά η οποία μπαίνοντας στη συζήτηση που ήδη είχε ανάψει για τη σχέση ιατρού και φαρμακοποιού και το ρόλο τους σε ό,τι αφορά τα γενόσημα ανέφερε τα εξής:

«Λυπάμαι αλλά και από τα σχόλια βλέπω ότι κάποιοι έχουν σύγχυση των ρόλων. Ενοχλεί που ο ασθενής έχει μοναδική εμπιστοσύνη στον ιατρό του, που του εμπιστεύεται ότι (σ.σ. ό,τι) καλύτερο έχει την ζωή του. Βεβαίως και όλοι οι συνάδελφοι σας δεν είναι ίδιοι αλλά το εμπόριο που γίνεται και το ξέρουν όλοι που σχολίασαν, πετσέτες, σαμπουάν, συμμετοχές, ταινίες σακχάρου, που πωλούνται μισή τιμή τα δείγματα των εταιρειών, 1-2 ευρώ εξέταση σακχάρου, οι προτάσεις για πανάκριβες βιταμίνες χωρίς λόγο, και για την αντιποίηση επαγγέλματος και ειδικότητας όχι από φαρμακοποιούς αλλά και από τους υπαλλήλους, άστα να μην τα λέμε. Εδώ με άλλο πρέπει να ασχοληθούμε, με τα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας και όχι μόνο. Κάνουμε ένα μικρό έλεγχο ποσά αντιβιοτικά επωλήθησαν από τα φαρμακεία της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2018 πόσες συνταγές ιατρών έχουν που εκτέλεσαν, και μετά να μιλήσουμε όλοι με ειλικρίνεια».

Στην κ. Ανεμοδουρά απάντησε το μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ κ. Ηλίας Χαλιγιάννης σημειώνοντας ότι «ο μοναδικός υπεύθυνος για τη μικροβιακή αντοχή είναι η υπέρμετρη και άνευ λογού συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Συνεπώς αυτό το οποίο θα έπρεπε να σας απασχολεί, είναι η εμπειρική χορήγηση τους ή η “τηλεφωνική συνταγή” από το γιατρό.
Δεν υπάρχει ούτε ένας ασθενής που όταν ερωτάται στο φαρμακείο “για ποιο λόγο θέλετε αντιβιοτικό”, να μην απαντήσει “γιατί μίλησα με το γιατρό μου στο τηλ”.
Μακάρι κυρία μου να σταματήσει αυτή η ασυδοσία, να γινει υποχρεωτική η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο κατόπιν ταυτοποίησης του μικροοργανισμού, να αλλάξετε κι εσείς τα πρωτόκολλα (εδώ έχετε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη ως Έλληνες γιατροί) και μετά να αλλάξουμε όλοι τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη. Αλλά δεν είδα μέχρι σήμερα κάποια επίσημη παρέμβαση σας ως κλάδος στην ελληνική κοινωνία για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Αφήστε λοιπόν την καραμέλα με το πόσοι φαρμακοποιοί δίνουν αντιβιοτικά και ασχοληθείτε με το ποιοι μάθανε στους ασθενείς να ζητάνε αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς λόγο».

Ο Ιατρός Πνευμονολόγος κ. Γιώργος Μαθιουδάκης σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Χαλιγιάννη υποστήριξε ότι «Και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν εσφαλμένη στόχευση. Αντί να ερίζουν μεταξύ τους ας δούνε κατάματα μια θλιβερή πραγματικότητα: Ότι και οι μεν και οι δε και η υγεία ολόκληρη απειλείται από μη γιατρούς- μη φαρμακοποιούς που μετατρέπουν την υγεία από δημόσιο αγαθό σε χαμηλού κόστους προϊόν που πουλιέται πανάκριβα με όρους διάθεσης ελεύθερης αγοράς!»