NEA

Νέος Γραμμικός Επιταχυντής λειτουργεί στο Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Νέος Γραμμικός  Επιταχυντής λειτουργεί στο Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Πρόκειται για έναν από τους 12 Γραμμικούς Επιταχυντές δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας.

 

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Άρχισε στο Νοσοκομείο Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» η λειτουργία του νέου Γραμμικού Επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». 

 Με το μηχάνημα αυτό αναβαθμίζεται πλήρως το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας αφού πλέον θα μπορούν να εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές.

 Υπολογίζεται ότι ετησίως θα μπορούν να εξυπηρετούνται 500 περίπου ασθενείς και να εκτελούνται περίπου 11.500 συνεδρίες ακτινοθεραπείας.

 Να υπενθυμίσουμε ότι στο σύνολό της η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αφορά 12 Γραμμικούς Επιταχυντές σε 8 Δημόσια Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 25 εκ ευρώ.

Τα νοσοκομεία που επελέγησαν για τη δωρεά των 12 Γραμμικών Επιταχυντών ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

Η δωρεά αυτή αφορά στα μισά σχεδόν Δημόσια Ακτινοθεραπευτικά Ογκολογικά Τμήματα, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας είναι συνολικά σε όλη την Ελλάδα 18.

 Με την ολοκλήρωση της δωρεάς, στο τέλος  του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 χρόνια ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συγκεκριμένη δωρεά του ΙΣΝ αλλάζει εντελώς τον ακτινοθεραπευτικό χάρτη της Ελλάδας.