NEA

Αγορά(;) γυαλιών και οπτικών ειδών με voucher από σήμερα

Αγορά(;) γυαλιών και οπτικών ειδών με voucher από σήμερα

Οι ασφαλισμένοι θα τα προσκομίζουν, οι οπτικοί, όμως, δε θα τα δέχονται!

 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

«Δε δεχόμαστε τα voucher ούτε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ»  είναι η επίσημη απάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, οι οποίοι διεκδικούν ληξιπρόθεσμές οφειλές από το 2011 από τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΦΚΑ.  

 

Αλλάζει από σήμερα η διαδικασία κάλυψης για περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, με τη χορήγηση voucher αξίας 100€ από τους οφθαλμιάτρους μέσω του οποίου θα γίνεται η αποζημίωση των ιδιοκτητών των οπτικών καταστημάτων για την παροχή των ειδών που αγοράζουν οι ασφαλισμένοι.

 

«Τα 100 ευρώ που είναι το voucher δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε 100 ευρώ στο ταμείο μας, καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε το clawback και το rebate», εξηγεί στο dailypharmanews.gr o πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, Παναγιώτης Κατσαβός. «Από τα 100€ του  voucher, μόνο τα 65€ θα εισπράξουμε, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι υποχρεωνόμαστε να εκδώσουμε τιμολόγιο και να αποδώσουμε  ΦΠΑ για 100€ όταν με τις περικοπές που μας επιβάλλουν είναι γνωστό ότι θα λάβουμε το πολύ 65. Αυτό συνιστά παρανομία του κράτους εναντίον του κλάδου μας, την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε».

 

Ο κ. Κατσαβός, ωστόσο, επισημαίνει και άλλη μία «παρανομία» του κράτους: «Όταν ο πελάτης παίρνει οπτικά είδη με voucher, θα πρέπει κανονικά να λαμβάνει κάποιο παραστατικό από το κατάστημα.  Για το είδος του παραστατικού που θα πρέπει να δίνουμε δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση από υπουργείο Οικονομικών».

 

Τι ίσχυε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – Τι ισχύει από 1η Οκτωβρίου

Βάσει του Κανονισμού Παροχών, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους δικαιολογείται δαπάνη ύψους έως και 100 ευρώ. Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά και οπτικά είδη με ηλεκτρονική συνταγή από τον οφθαλμίατρο, καταβάλλοντας οι ίδιοι όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών και καταθέτοντας, κατόπιν, την απόδειξη πληρωμής στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ.  Υπολογίζεται ότι, κάθε μήνα, υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ περίπου 30.000 αιτήματα για αποζημιώσεις οπτικών ειδών. Αυτή η διαδικασία αποζημίωσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμαινε αναμονή για την εξόφληση και την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων τουλάχιστον 12 μήνες, αν όχι και περισσότερο.

Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2018, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για όποιο οφθαλμικό πρόβλημα τους έχει διαγνωστεί καθώς και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να αγοράσουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών, όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά είδη που τους έχουν συνταγογραφηθεί από τον οφθαλμίατρο. Αν το ποσό αγοράς υπερβαίνει τα 100€ που καλύπτει το voucher, τη διαφορά θα την καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Στην εγκύκλιο του Οργανισμού διευκρινίζεται ότι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές μαζί με τα αιτήματα αποζημίωσης των δικαιούχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ακάλυπτοι από σήμερα οι ασφαλισμένοι

Καθώς, όμως, η προϋπάρχουσα διαφωνία για τα voucher μεταξύ οπτικών και υπουργείου και ΕΟΠΥΥ δεν έχει λυθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πράξη, από σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνουν στα καταστήματα οπτικών και επειδή τα voucher δε θα γίνονται δεκτά από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, η μόνη επιλογή για να «δουν το φως τους» θα είναι να πληρώνουν μόνοι τους τα γυαλιά τους ή όποιο άλλο οπτικό είδος θα χρειαστούν. Θα πληρώνουν και η απόδειξη της δαπάνης που θα παίρνουν από τα καταστήματα οπτικών δε θα αποζημιώνεται πλέον.

Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ιδιοκτήτες των οπτικών καταστημάτων είχαν εκφράσει επιφυλάξεις –που σύντομα έγιναν σαφής άρνηση– ήδη από τις πρώτες σχετικές συζητήσεις (το 2017) για την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π.46633/15-06-2018, που ενεργοποιεί από σήμερα, με εγκύκλιο του ο ΕΟΠΥΥ (χωρίς να λάβει υπόψη την αρνητική στάση των οπτικών), η οποία ορίζει λεπτομερώς τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών και εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), εκφράζοντας τους οπτικούς-μέλη της, δηλώνει εν είδει απάντησης στον ΕΟΠΥΥ πως δε θα λαμβάνουν τα voucher οι οπτικοί, τονίζει ότι έχουν λυγίσει οικονομικά μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας και πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.  

 

«Η εφαρμογή του voucher θα σημαίνει ότι θα μπορεί να αδειάζει το κατάστημα από εμπόρευμα και εμείς να μένουμε με τα χαρτιά στο χέρι … Εμείς δίνουμε εμπόρευμα που κοστίζει, πληρώνουμε εισφορές κ ΦΠΑ σε χρήματα και εμείς εισπράττουμε χαρτιά που κανείς δεν ξέρει πότε θα αποζημιωθούν. Πρακτικά, οδηγούμαστε στο κλείσιμο των καταστημάτων μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαβός. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε το ζήτημα. Ποια είναι η λογική της επιβολής clawback και rebate  στα καταστήματα οπτικών ειδών; Γιατί στα φαρμακεία δεν  επιβάλλεται clawback και rebate; Το ίδιο ζητάμε και εμείς, αλλά ο κ. Πολάκης και ο κ. Μπερσίμης έχουν κλείσει τις πόρτες του διαλόγου μαζί μας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΕΟΟ και επισημαίνει ότι –εκτός από διάλογο– οι οπτικοί ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ από το 2011. Μέχρι να δοθεί βιώσιμη λύση στο ζήτημα θα ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.