ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Συμμαχία φαρμακοποιών με τους ασθενείς για το θέμα των «ντελιβεράδων» στη διακίνηση των φαρμάκων

Συμμαχία φαρμακοποιών με τους ασθενείς για το θέμα των «ντελιβεράδων» στη διακίνηση των φαρμάκων

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη βούληση των φαρμακοποιών να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια στο πλαίσιο του σημαντικού ρόλου που έχουν στο σύστημα υγείας για την πρόληψη της θρόμβωσης ως αιτίου των επικίνδυνων και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρων συμβαμάτων , όπως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι γάγγραινες των άκρων και οι πνευμονικές εμβολές, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης στο χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) την Τρίτη 9 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), με τη συμμετοχή 17 επιστημονικών εταιρειών.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Παπαθανάσης αφού τόνισε ότι «το φαρμακείο στηρίζει όλες αυτές τις συνέργειες εξήγησε ότι τα φαρμακεία λόγω του ότι έχουν αυτή τη διάταξη και είναι απλωμένα σε όλη τη χώρα έχουν ένα σημαντικό ρόλο και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στο κομμάτι της πρόληψης που αποτελεί αυτό που λέμε “το Α” στη θρόμβωση αλλά και στο να γίνει σωστά η αγωγή που δίνεται στον ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τον κόσμο για να μπορεί να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις».

Και συνέχισε: «Θέλουμε να κάνουμε συνέργειες τόσο με τους επαγγελματίες υγείας, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες όσο και με τους Συλλόγους ασθενών. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και βλέπουμε να μας πλησιάζουν και οι Σύλλογοι ασθενών προκειμένου να επιλύσουμε, σε ό,τι μας αφορά, ζητήματα που έχουν και αφορούν το φάρμακο, όπως για παράδειγμα να δούμε περιπτώσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου ασθενείς αντιμετωπίζουν θέμα στο να βρουν το φάρμακό τους, να πάρουν το φάρμακό τους με αξιοπρέπεια και όλα αυτά τα επικίνδυνα που ακούγονται με τους courier. Να πω εδώ επί τη ευκαιρία ότι και οι Σύλλογοι ασθενών είναι απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία. Μάλιστα μας έχουν καλέσει και θα μας καλέσουν και στο μέλλον απ’ ό,τι είπαμε να κάνουμε μία συνάντηση για το ζήτημα αυτό και να παρέμβει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και να συνδράμει και αυτός με τη δική τους συμπαράσταση να καταστήσουμε σαφές στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, και στη σημερινή και στις επόμενες ότι το φάρμακο δίνεται μόνο δια  χειρός φαρμακοποιού και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε σωστή θεραπεία και προστασία της δημόσιας υγείας. Εμείς ως Πανελλήνιος είμαστε σαφέστατα απέναντι σε αυτή τη διαδικασία. Άλλωστε η διακίνηση φαρμάκων μέσω courier είναι και κάτι που είναι παράνομο επί της ουσίας διότι, εάν διαβάσουμε και τη νομοθεσία για το πώς πρέπει να διακινείται το φάρμακο, δεν υπάρχει πουθενά στη διακίνηση του φαρμάκου ο “ντελιβεράς”. Εμείς σε κάθε περίπτωση έχουμε ενημερώσει τις ηγεσίες και των δύο μεγάλων κομμάτων και με τα μικρότερα κόμματα έχουμε μιλήσει για το θέμα.»

Στην ερώτηση για το ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση γύρω από αυτό το ζήτημα ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια εξέλιξη. Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν τα δικά τους φάρμακα να τα πηγαίνουν με courier κάτι το οποίο δεν είναι σωστό και θα πρέπει και αυτές οι εταιρείες να συμμορφωθούν. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε κάποιες ειδικές κατηγορίες φαρμάκων. Το υπουργείο Υγείας είχε σκεφτεί κάποια στιγμή να προχωρήσει μία τέτοια λύση και κάποια φάρμακα υψηλού κόστους είναι πιθανό να διακινούνται έτσι μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».