NEA

«Παράνομες μεθοδεύσεις» στη νέα έκδοση του ΕΚΠΥ καταγγέλλουν οι Εργοθεραπευτές

«Παράνομες μεθοδεύσεις» στη νέα έκδοση του ΕΚΠΥ καταγγέλλουν οι  Εργοθεραπευτές

Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει το δρόμο σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης για να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές.

 Θεωρώντας ως στόχο τον επαγγελματικό στραγγαλισμό του κλάδου, οι Εργοθεραπευτές καταγγέλλουν τις «απίστευτες και παράνομες μεθοδεύσεις» που περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση του ΕΚΠΥ (που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου), προσχέδιο της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας (αρ. πρωτοκόλλου ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157, αλλά χωρίς ημερομηνία).

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΕΚΠΥ περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων – ΚΑΑ, τα οποία εκ του νόμου θεωρούνται μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μπορούν να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας.

«Το υπουργείο Υγείας, προχωρά σε αυτή τη μεθόδευση, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016 τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, καθώς τις θεωρεί άδικες και λεόντειες, έχοντας προσφύγει παράλληλα στο ΣτΕ για τις «βεβαιώσεις οφειλής» της ειδικής αγωγής».

Σύμφωνα με τη τροποποίηση του ΕΚΠΥ «Στα ΚΑΑ ανοιχτής περίθαλψης δύνανται να διενεργούνται και μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες».  Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται οι ιδιώτες εργοθεραπευτές και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται ξεκάθαρα προς τα ΚΑΑ, με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σαν έμμεσος διαφημιστής τους.

«Οι παρανομίες δε σταματούν εκεί», καταγγέλλουν εκπρόσωποι των Εργοθεραπευτών. Το προσχέδιο αυτό επιτρέπει στα ΚΑΑ την «αυτοπαραπομπή», δηλαδή ιατροί του ΚΑΑ να συνταγογραφούν εργοθεραπείες για τον εργοθεραπευτή του ιδίου του ΚΑΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί ξεκάθαρα σε «υπερσυνταγογράφηση», «καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων», «προκλητή ζήτηση» και «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση», γεγονότα που σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο θεωρούνται «παραβάσεις των όρων σύμβασης», αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμβούν, καθώς «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

 

«Μνημείο παρανομίας» η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΠΥΥ

Σαν «μνημείο παρανομίας» χαρακτηρίζουν οι Εργοθεραπευτές την υπεύθυνη δήλωση την οποία υποχρεούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι εργοθεραπευτές στο ΚΑΑ και η οποία απευθύνεται προς τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, βάσει της οποίας, εκτός του ότι υποχρεώνεται ο εργοθεραπευτής να δηλώσει ότι «δε θα συνάψει ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ειδικής αγωγής», γεγονός που καταστρατηγεί κατάφωρα την επαγγελματική του ελευθερία, τον υποχρεώνει ταυτόχρονα να υπογράψει ότι ο ίδιος ο εργοθεραπευτής «έχει εξοφλήσει ή βρίσκεται σε διαδικασία εξόφλησης τυχόν προστίμων τα οποία ενδεχομένως έχουν επιβληθεί για οποιονδήποτε λόγο στο ΚΑΑ από τον ΕΟΠΥΥ ή από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς κοινωνικής ασφάλισης». Δηλαδή ο εργοθεραπευτής δεσμεύεται για το αν το ΚΑΑ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ΕΟΠΥΥ, λες και ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του ΚΑΑ ή ο οικονομικός του διευθυντής.

 

«Ψευδείς οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για την ειδική αγωγή το Μάιο του 2017»

«Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν τηρεί τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την ειδική αγωγή, καθώς στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017, όπου είχαν παρουσιαστεί τα πορίσματα για την ειδική αγωγή της επιστημονικής επιτροπής που είχε οριστεί από το ίδιο το υπουργείο, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός είχε δεσμευθεί δημοσίως τότε στο βήμα της ημερίδας ότι θα ενσωμάτωνε στον νέο ΕΚΠΥ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ειδικής αγωγής που είχε προτείνει η επιτροπή, βρίσκοντας παράλληλα πόρους για την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, οι δεσμεύσεις Ξανθού ήταν ψευδείς, καθώς το παράρτημα του ΕΚΠΥ που δημοσιεύθηκε στις 2/10/2018, δεν έχει καμιά σχέση με τα πρωτόκολλα που παρουσίασε η επιτροπή, αλλά είναι ένα αντικοινωνικό, ανεδαφικό και αντεπιστημονικό κατασκεύασμα κάποιου, με μοναδικό σκοπό την περεταίρω συρρίκνωση των δαπανών για την ειδική αγωγή. Εκτός αν βέβαια το προσχέδιο αυτό του ΕΚΠΥ συντάχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη -καθώς φέρει την υπογραφή του- και δεν είναι εις γνώση του υπουργού».

Οι Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα τον πολεμήσει «τον απαράδεκτο κανονισμό» με όσα μέσα διαθέτει, «αφού στραγγαλίζει επαγγελματικά τους ιδιώτες εργοθεραπευτές, καθώς περιλαμβάνει μεθοδεύσεις που ουσιαστικά τους αφήνουν εκτός επαγγέλματος».

Παράλληλα, καταγγέλλει δημόσια τις «μεθοδεύσεις που περιέχει» ο κανονισμός, προάγοντας σκανδαλωδώς τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς όφελος μεγάλων αλυσίδων και μονάδων υγείας.