ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

"Θεωρώ απαράδεκτο να στοχοποιούνται οι φαρμακοποιοί" - Αντίδραση Δ. Ευγενίδη, προέδρου του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης σε τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Δημητριάδης απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από το DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ΕΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Μόνο θλίψη προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αν μεταφέρθηκαν σωστά, περί του θεσμικού ρόλου του φαρμακοποιού. Σε μια εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας ιατρών και φαρμακοποιών, μέσα από διακριτούς ρόλους, με σκοπό την καλύτερη δυνατή παροχή υγειονομικής φροντίδας στους συνανθρώπους μας, οι δηλώσεις αυτές δείχνουν να βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δημητριάδη.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης, αναφερόμενος στη χρήση της νέας τεχνολογίας που διατίθεται στους ασθενείς υποστήριξε ότι «οι κ.κ. συνάδελφοι φαρμακοποιοί οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στο φαρμακείο. Δεν μπορεί να αποφασίζει ο φαρμακοποιός, ενώ εγώ έχω γνώμη να πάρει κάποιος αυτό το μηχανάκι μέτρησης σακχάρου, να λέει στον ασθενή μου “όχι αυτό δεν είναι καλό, πάρε εκείνο”» (δες εδώ) .

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο να στοχοποιούνται οι φαρμακοποιοί για συμπεριφορές που, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν παρατηρηθεί, αποτελούν εξαιρέσεις, ενώ αποσιωπώνται οι ακριβώς αντίστοιχες που αφορούν ιατρούς και πιστεύω ακράδαντα πως αποτελούν και αυτές εξαιρέσεις. Επαναλαμβάνω ότι κάθε κλάδος οφείλει να ασχολείται με τα προβλήματα του οίκου του και να μην μεγαλοποιεί μεμονωμένες συμπεριφορές».

Παράλληλα ο κ. Ευγενίδης τονίζει ότι «ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα συνεχίζω να πρεσβεύω και να προάγω έμπρακτα τη συνεργασία των υγειονομικών και ειδικότερα ιατρών και φαρμακοποιών, μέσα από τις δράσεις και τα συνέδρια του Συλλόγου μας, με αυτούς που πιστεύουν στις ίδιες αρχές».

Να τονιστεί εδώ εκ μέρους του DailyPharmaNews ότι η αξιοπιστία των όσων γράφτηκαν στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η μεταφορά των όσων είπε ο κ. Δημητριάδης, πολλώ δε μάλλον που η ερώτηση έγινε και απαντήθηκε δημόσια.