ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Καρδιαγγειακά συμβάματα και εμβολιασμός

Καρδιαγγειακά συμβάματα και εμβολιασμός

Η σχέση της γρίπης και γενικά των σοβαρών ιώσεων με την υγεία της καρδιάς είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Αλλά τώρα, νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο Cardiology, αναφέρει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, και των καρδιαγγειακών συμβάντων (επεισοδίων). Και κάπου εδώ έρχεται ο παράγων «αντιγριπικό εμβόλιο» του οποίου η προστατευτική επίδραση σχετίζεται με την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων.

 

Οι επιστήμονες Κ. Φουντουλάκη, Σ. Τσιόδρας, Ε. Πολυζωγοπούλου, Κ. Ολύμπιος και Ι. Παρίσης σε εργασία με τίτλο «Ευεργετικές επιδράσεις του εμβολιασμού σε καρδιαγγειακά συμβάματα: Έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια», δίνουν απάντηση στο πόσο βοηθάει τόσο το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου.

 

Στην εργασία της επιστημονικής ομάδας  επισημαίνεται ότι σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τη βιολογική θνησιμότητα. Αλλά προσθέτουν ότι τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως διαμορφώνουν μία σαφή ανάγκη για πρόσθετα δεδομένα υψηλότερης ποιότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία για την προστατευτική επίδραση του εμβολίου κατά της γρίπης είναι σπάνια, ενώ υπάρχει έλλειψη παρόμοιων στοιχείων για τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό.

 

Με τι συνδέουν τον εμβολιασμό

 

Οι συντάκτες της μελέτης συσχετίζουν την αύξηση των προ - φλεγμονωδών, προθρομβωτικών κυτοκινών, τις ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, τη διέγερση της δραστηριότητας αιμοπεταλίων, την αυξημένη δύναμη διάτμησης, την επαγωγή προπηκτικής δράσης, την αναστολή αντιπηκτικών μηχανισμών, τη ταχυκαρδία, την ψυχολογική δυσφορία, την αφυδάτωση και την υποξαιμία, ...με τα καρδιακά επεισόδια!

 

Όπως επισημαίνεται, η αθηροσκλήρωση δεν θεωρείται μόνο διαταραχή της συσσώρευσης λιπιδίων στο αρτηριακό τοίχωμα, αλλά κυρίως μία φλεγμονώδης νόσος, η οποία ανταποκρίνεται σε διάφορα ενδογενή και εξωγενή αντιγόνα. Πρόκειται για μία χρόνια διαδικασία με περιόδους οξείας αποσταθεροποίησης και σχηματισμού ευάλωτων πλακών που οδηγούν σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

 

 

Μ.Τ.