ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Κ. Λουράντος: Τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τα δρώμενα στην PGEU

Κ. Λουράντος: Τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τα δρώμενα στην PGEU

Θέση για την κριτική που δέχτηκε σε ό,τι αφορά τη δράση που ανέπτυξε τα τελευταία τρία χρόνια ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην Ευρώπη στο πλαίσιο της PGEU πήρε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και τη διατύπωσε μέσω γραπτής δήλωσής του στο DPhN που ανέδειξε το θέμα σε χθεσινό του δημοσίευμα (δες εδώ).

Ο κ. Λουράντος στη δήλωση του με τίτλο «ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ» την οποία υπογράφει ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Φαρμακευτικής Συμμαχίας αναφέρει τα εξής:

«Xαίρομαι ιδιαίτερα, όταν μετά από δεκαετίες συμμετοχής μας στα ευρωπαϊκά όργανα, διακρίνω μια τάση δημοσιοποίησης, διατύπωσης θέσεων ακόμη και κριτικής για τον ρόλο μας στην PGEU.

Επιλέξαμε ως Συνδικαλιστικό Σχήμα τον δρόμο της ήπιας αντιπαράθεσης και κυρίως την επιχειρηματολογία που βλέπει μπροστά, δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι πρώην συνδικαλιστές που επί χρόνια εκ μέρους του προεδρείου μετέβαιναν στην Ευρώπη χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση για τα δρώμενα, ξαφνικά θυμήθηκαν τον ρόλο του ΠΦΣ στην Ευρώπη.

Ας είναι όμως. Τουλάχιστον φαίνεται πως η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια από τον ΠΦΣ για την γνωριμία με την P.G.E.U. (με τα λάθη που προφανώς έγιναν γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη βάση εκκίνησης) αρχίζει να αποδίδει και να κατανοούν έλληνες και ξένοι, φαρμακοποιοί, συνδικαλιστές και μη, πως η Ελλάδα έχει θέση και ρόλο στην PGEU.

Εμείς αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε και θα τη στηρίξουμε».

 

Η. Χαλιγιάννης: Αξιοποιήσαμε την PGEU συμμετέχοντας 

Η αντιπαράθεση πάντως που ξεκίνησε ύστερα από άρθρο με υπογραφή Δ.Κ. σε γνωστό φαρμακευτικό ιστολόγιο με τίτλο «Ο νέος πρόεδρος της PGEU, οι δράσεις και λοιπά τοπικά ανέκδοτα» έφερε τον Ταμία του ΠΦΣ  κ. Ηλία Χαλιγιάννη, τον άνθρωπο που ασχολήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε μέσα στον Πανελλήνιο με τα θέματα της PGEU στο να δημοσιεύσει ένα άρθρο στο Χρονολόγιο της προσωπικής σελίδας Facebook του Κωνσταντίνου Λουράντου μέσα από το οποίο απαντά στον Δ.Κ. επιχειρώντας παράλληλα να κάνει έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα του ΠΦΣ στην Ευρώπη την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλιγιάννη ο ΠΦΣ αξιοποίησε την PGEU για να προωθήσει στις επαφές που είχαν οι φαρμακοποιοί με την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή και μετουσίωση του θεσμικού πλαισίου του ελληνικού φαρμακείου προς ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας το οποίο η Ευρώπη έχει ήδη οικοδομήσει ενώ παράλληλα βοήθησε στο να ενισχυθούν οι αντιστάσεις και ο ρόλος της «δυσκίνητης» PGEU. Στη συνέχεια αναφέρεται στις στρατηγικές προτεραιότητες και το σχέδιο δράσης που έχει θέσει η PGEU για την τριετία 2017-2020.

Προβλήματα όπως ανέφερε ο Ταμίας του ΠΦΣ υπάρχουν στη λειτουργία της PGEU όμως αυτό «δε σημαίνει ότι ο ΠΦΣ θα έπρεπε να συνεχίζει να επιλέγει το δρόμο της αφάνειας και της απομόνωσης από αυτόν της ενσωμάτωσης στο επίσημο – όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις - όργανο των φαρμακοποιών της Ευρώπης καθώς οι δράσεις της, που παλαιότερα δε γνωρίζαμε και πλέον συνθέτουμε μαζί της».

Αναλυτικά ο κ. Χαλιγιάννης αναφέρει τα εξής:

«Μαζί με το τέλος της θητείας του ΔΣ, κλείνει ένας ακόμη κύκλος ενεργειών και δράσεων του ΠΦΣ. Αυτός που δόθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας εκτός των ελληνικών συνόρων από μηδενική μάλιστα βάση. H ελληνική αντιπροσωπεία, με εμπνευστή και οδηγό τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, συμμετείχε ενεργά στις δράσεις και εργασίες της PGEU, αποκομίζοντας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία που το ευρωπαϊκό φαρμακείο έχει να επιδείξει, ενσωματώνοντάς τα ως συστατικά διαβούλευσης με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια για αλλαγή και μετουσίωση του θεσμικού πλαισίου του ελληνικού φαρμακείου προς ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας το οποίο η Ευρώπη έχει ήδη οικοδομήσει. Επιπλέον όμως, ανατροφοδότησε τη “δυσκίνητη” PGEU με πολύτιμα εφόδια για να ενισχύσει τις αντιστάσεις της απέναντι σε μία γενικότερη αποσταθεροποίηση του επαγγέλματος που λαμβάνει χώρα με διάφορους τρόπους σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το σίγουρο είναι ότι διανύουμε μία μεταβατική περίοδο σε ένα περιβάλλον που ο τρόπος λειτουργίας του ευρωπαϊκού φαρμακείου αλλάζει και πρέπει να αλλάξει. Το Πανευρωπαϊκό Φαρμακευτικό Συμπόσιο που διεξήχθη μία ημέρα πριν τη Γενική Συνέλευση της PGEU και στο οποίο πήραν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, έβγαλε ως συμπέρασμα δια στόματος όλων των συνέδρων ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι πλέον μόνο υπεύθυνος για τη ασφάλεια και τη σωστή χρήση των φαρμάκων αλλά ο επιστήμονας ο οποίος μαθαίνει καθημερινά στον ασθενή πώς να συνυπάρχει με την ασθένεια του για να ζήσει ο ίδιος περισσότερο.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της PGEU που εγκρίθηκαν μετά και την πρόσφατη ΓΣ για την τριετία 2017-2020 είναι πλούσιες αλλά και ελπιδοφόρες.

  1. Παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των πολιτικών αποφάσεων με άμεσο αντίκτυπο στα φαρμακεία της κοινότητας. 
  2. Συμμετοχή στη σύσταση κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση και αξιοποίηση υπηρεσιών κλινικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών ως αναπόσπαστο κομμάτι για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα συστήματα υγείας των κρατών μελών. 
  3. Υποστήριξη και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτικών φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών του κλάδου της υγείας. 
  4. Υποστήριξη και προαγωγή της αειφόρου και βιώσιμης αμοιβής των φαρμακείων της κοινότητας. 
  5. Ανάπτυξη κατάλληλων πλαισίων για την ενίσχυση και υποστήριξη των ικανοτήτων των φαρμακοποιών της επόμενης γενιάς.

 

Σχέδιο Δράσης 2017-2020


Οι βασικές αλληλένδετες δράσεις για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων είναι


  1. Η συλλογή και διάθεση αποδεικτικών στοιχείων, πληροφοριών, και δεδομένων με σκοπό την ορθολογική χρήση των φαρμάκων
  2. Η παρακολούθηση καθώς και ενεργή επιρροή στη νομοθεσία της ΕΕ, τις νομικές διαδικασίες και τις εμπορικές συμφωνίες.
  3. Η σύσταση προς τα μέλη της PGEU να προωθούν και να αναπτύσσουν δράσεις που αντιστέκονται και συμβάλλουν σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν το επάγγελμα
  4. Περιορισμοί λιανικής πώλησης φαρμάκων σε άλλα κανάλια διανομής των OTCs
    b. Αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) 
  5. c. e Health 
  6. Δράσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τα φάρμακα. Αδυναμίες των συστημάτων υγείας. 

e.Εμβολιασμός 

  1. Υποστήριξη και προαγωγή βιώσιμης αμοιβής της κοινότητας των φαρμακοποιών: 
    α. Αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με το ΦΠΑ: παρέκκλιση ή / και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα φάρμακα και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φαρμακείου. 

β. Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA): υποστήριξη του ρόλου του κοινοτικού φαρμακείου στην έρευνα και ανάπτυξη. 

γ. Οικονομικές πρωτοβουλίες και μελέτες που στοχεύουν στη βιωσιμότητα - βελτίωση και ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μέσα από τη συμβολή και υποστήριξη των κοινοτικών φαρμακοποιών και φαρμακείων της κοινότητας.

- Πρωτοβουλίες προς την ΕΕ και των κρατών μελών σχετικά με την τιμολόγηση των δαπανών για την υγεία.

- Ενίσχυση των σχέσεων της PGEU με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και με σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς όπως:
CPME, UEMO, CED, EFN κ.λπ. Ανάπτυξη κοινών θέσεων, εγγράφων πολιτικής κλπ., με στόχο την προώθηση των συλλογικών συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. β. Με τους εταίρους της αλυσίδας εφοδιασμού (EFPIA, MfE, Europa Bio, Vaccines Europe, GIRP κ.λπ.): διατήρηση της επιρροής και της σημασίας του ΕΜVΟ. 
Ανάπτυξη κοινών θέσεων, εγγράφων κ.λπ. με στόχο την ενίσχυση και την αύξηση της αναγνώρισης επιπλέον υπηρεσιών κλινικής σημασίας με άλλες επαγγελματικές φαρμακευτικές ενώσεις (FIP, EAHP, EAFP, EIPG κλπ.): Ανάπτυξη κοινών θέσεων για τη διαμόρφωση κατάλληλων πλαισίων ικανότητας για την υποστήριξη και τη διασύνδεση της φαρμακευτικής πρακτικής με άλλες υπηρεσίες υγείας που μπορεί να παράσχει ο φαρμακοποιός.

Δημιουργία εργατικού δυναμικού του μελλοντικού φαρμακείου και στήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Φαρμακευτικής (EPSA). 
Υποστήριξη των μελών της PGEU στην ενίσχυση και προώθηση της συμβολής της κοινότητας φαρμακείου στην κοινωνία, στη δημόσια υγεία και στα εθνικά συστήματα υγείας...

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει δυσπιστία από πλευράς μας. Δεν απορρίπτουμε όμως το έργο της PGEU. Δε θα περίμενε κανείς ότι η PGEU μπορεί να παρέμβει δυναμικά και αποτελεσματικά, ανατρέποντας την πολιτική υγείας που εφαρμόζει η κάθε χώρα πόσο μάλλον μίας χώρας η οποία καταδυναστεύεται από τις δεσμευτικές πολιτικές μνημονίων. Τόσο ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας της όσο και η ποικιλομορφία της δεν της το επιτρέπει καθώς η ίδια εκπροσωπεί 400.000 περίπου φαρμακεία σε 26 διαφορετικές χώρες. Αυτό όμως είναι και το μεγάλο της όπλο της σε επίπεδο δυναμικής. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δε σημαίνει ότι ο ΠΦΣ θα έπρεπε να συνεχίζει να επιλέγει το δρόμο της αφάνειας και της απομόνωσης από αυτόν της ενσωμάτωσης στο επίσημο – όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις - όργανο των φαρμακοποιών της Ευρώπης καθώς οι δράσεις της, που παλαιότερα δε γνωρίζαμε και πλέον συνθέτουμε μαζί της, επεκτείνονται τόσο σε επιστημονικό, νομοθετικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, στην προσπάθεια της να ενισχύσει και να εξελίξει το ρόλο του φαρμακοποιού στον ευρωπαϊκό ιστό. Και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε».