Είκοσι δύο φαρμακευτικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών νοσημάτων
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Φαντάζει ίσως απλώς ένα φιλοσοφικό ιδεώδες, αλλά μία από τις αποστολές της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας θα ήταν να κάνει τα φάρμακα προσιτά σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης. Τις τελευταίες ημέρες, μία παγκόσμια πρωτοβουλία, η Accelerated Access ενεργοποιείται για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και ιατρικών αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση της Accelerated Access, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας αποτελούμενης από 22 φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Pfizer, η J & J, η Novartis, η Bristol-Myers Squibb, η Roche, η Menarini, η Sanofi, η Astellas, η Bayer, η Celgene, η Eli Lilly, η Merck, η Takeda, η MSD, η PhRMA, η UCB και πολλές ακόμα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε προληπτικά μέτρα κατά των μη μεταδοτικών νόσων (non-communicable disease-NCD) σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς ποσοστό σχεδόν 80% των θανάτων οφείλονται σε NCDs.
Η πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ένωση Διεθνούς Ελέγχου του Καρκίνου (UICC), αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των μη μεταδοτικών ασθενειών, εστιάζοντας στην επίτευξη του στόχου της United Nations Sustainable Development Goal (SDG) για μείωση των πρόωρων θανάτων από NCDs κατά το ένα τρίτο έως το 2030. Η πρωτοβουλία θα επιτύχει το στόχο με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ζητημάτων γύρω από τη χρηματοδότηση, τη ρύθμιση και τη φροντίδα υγείας ανά χώρα, ενώ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο του εγχειρήματος.
«Η ταχεία αύξηση των NCDs στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί σοβαρή απειλή για το στόχο μας, που είναι η βελτίωση της υγείας των φτωχότερων πολιτών του κόσμου και για επίτευξη καθολικής κάλυψης για την υγεία», δήλωσε ο Tim Evans, ανώτερος διευθυντής της Υγείας, Διατροφής και Πληθυσμού στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τους διεθνείς εταίρους. Αυτή η νέα προσπάθεια αποτελεί ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν καινοτόμους τρόπους για να παράσχουν αποτελεσματική φροντίδα κατά των μη μεταδοτικών νόσων, με κύριο μέλημα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι η Pfizer. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations (IFPMA), ο Ian Read σχολίασε: «Μέσω της δέσμευσης και της εμπειρίας των συνεργατών της Accelerated Access, θα εργαστούμε για ένα κοινό όραμα όπου κανένα άτομο δε θα πεθαίνει πρόωρα από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και είναι θεραπεύσιμη. Εάν η σημερινή τάση των μη μεταδοτικών ασθενειών στις χώρες χαμηλού και κατώτερου μέσου εισοδήματος δεν αντιστραφεί, υπάρχει πραγματική πιθανότητα να υπονομεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον τομέα της υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να επιτύχουμε το στόχο μας, πρέπει να προωθήσουμε νέες εταιρικές σχέσεις, να μάθουμε γρήγορα και να προωθήσουμε τους πόρους και τις γνώσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να αντιμετωπίσουν τα μη μεταδοτικά νοσήματα».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς η επιδίωξη λύσεων για τις προκλήσεις της παγκόσμιας πρόσβασης του πληθυσμού σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας αποτελεί ευθύνη όλων και μια μακροπρόθεσμη επένδυση στο μέλλον.