Η Παιδική Παχυσαρκία είναι μια νοσολογική οντότητα που αναδεικνύεται καθημερινά σε πρωταρχική κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και για να νικηθεί πρέπει η διεθνής κοινότητα να δώσει μάχες σε πολλαπλά μέτωπα.
Αν οι σημερινές τάσεις της νόσου συνεχιστούν, σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2025:
- 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5 έως 18 ετών) σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα
- 91 εκατομμύρια παιδιά, αντίστοιχης ηλικίας, θα είναι παχύσαρκα
Αντίστοιχα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο και στην Ελλάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το 2025:
- 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι Υπέρβαρα ή Παχύσαρκα
- 120.000 παιδιά από αυτά, θα επηρεαστούν από ένα πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με την Παχυσαρκία, όπως η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία, το Λιπώδες Ήπαρ, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αλλά και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως η Ισνουλινοαντοχή, οι Διαταραχές Πηκτικότητας, οι Διαταραχές του Ενδοθηλίου κ.α.
- 23.000 από τα παιδιά αυτά, υπολογίζεται να εκδηλώσουν Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2,
- 39.000 από τα παιδιά αυτά, υπολογίζεται να εκδηλώσοΥπέρταση και
- 55.000 από τα παιδιά αυτά, υπολογίζεται να εκδηλώσουν Λιπώδη Νόσο του Ήπατος.
Επιπλέον, οι παθήσεις αυτές θα επηρεάσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου:
- 50 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας συμπεριλαμβανομένων
- 27 εκατομμυρίων με Υπέρταση,
- 38 εκατομμυρίων με Λιπώδη Νόσο του Ήπατος,
- 12 εκατομμυρίων με Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη και
- 4 εκατομμυρίων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, μια νόσο που εμφανίζεται, συνήθως, σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – W.O.F). Η αύξηση αυτή καταδεικνύει τη γιγάντωση του προβλήματος, το οποίο φαίνεται, πλέον, να «απειλεί» και να «υποθηκεύει» σοβαρά την ενήλικη ζωή των παιδιών σε διεθνές επίπεδο και είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με τα δεδομένα του 2010, οπότε και είχαν καταγραφεί:
- 218 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά σχολικής ηλικίας, σε παγκόσμιο επίπεδο
Υπάρχει σύνδεση της νοσογόνου Παχυσαρκίας με τον καρκίνο;
Πρόκειται για πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική νόσο, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων. «Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την Ευρώπη και την Αμερική που συνδέουν τη νοσογόνο παχυσαρκία με σοβαρά ποσοστά κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου», επισημαίνει ο Ειδικός Παθολόγος–Διατροφολόγος, κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ. «Πιο συγκεκριμένα, συνδέουν την παχυσαρκία με εκδήλωση γυναικολογικών καρκίνων (καρκίνο της μήτρας και καρκίνο του μαστού) και στους άνδρες, με εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος, των νεφρών και του ήπατος.
Δεσμεύτηκαν να δράσουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο
Από το 2012, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο –και η ελληνική– δεσμεύτηκαν για τη μείωση του επιπολασμού της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το έτος 2025.
Γνωρίζοντας ότι η παρούσα επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι βιώσιμη αν δεν λάβουμε επείγοντα, δραστικά μέτρα, το 2014 οι κυβερνήσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας εξέτασαν την έκθεση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τον τερματισμό της παιδικής παχυσαρκίας και αποφάσισαν να αναπτύξουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής.
Έχουν, έτσι, αποδεχθεί την ανάγκη για κανονιστικά μέτρα, όπως:
- οι έλεγχοι της αγοράς,
- οι φόροι και οι επιδοτήσεις,
- ο καθορισμός προτύπων κανόνων για τις υπηρεσίες εστίασης
- οι επενδύσεις για την προαγωγή της υγείας στα σχολεία.
«Κατά συνέπεια, καλούνται τώρα να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, με την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά», τόνισαν οι κ.κ. Γεώργιος Πανοτόπουλος και Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος, Πρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.
Να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου της παχυσαρκίας
Παράγοντες που συντελούν στη ραγδαία αύξηση των ατόμων με σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία είναι η κατανάλωση αναψυκτικών (η παγκόσμια κατανάλωση σακχαρούχων ποτών αυξήθηκε κατά 33% την τελευταία δεκαετία) και η καθιστική ζωή, που αυξάνονται επίσης. Η διαφήμιση των ταχυφαγείων επηρεάζει πραγματικά τις διατροφικές επιλογές και αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα (ποσοστό από 50% του παγκόσμιου πληθυσμού), κάτι που σημαίνει λιγότερη σωματική δραστηριότητα (αφορά το 80% των νέων ηλικίας 11 – 17 ετών).
«Πρέπει να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάρους και θεραπείας και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε αυτές για κάθε άτομο, παιδιά και ενήλικες, που τις χρειάζεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες θα χρειαστούν χρηματοδότηση, το προσωπικό θα χρειαστεί εκπαίδευση και πρέπει να αναπτυχθούν κατάλληλα δίκτυα παροχών υγείας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζεται», συμπληρώνουν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΜΕΔΙ.
Υπάρχει υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή για τους ενηλίκους
Σε πολλά από τα παλιότερα και αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα, που λειτουργούσαν κυρίως για μείωση της όρεξης, δεν έγινε σωστή χρήση στο παρελθόν», εξηγεί ο κ. Πανοτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή, στην Αμερική, υπάρχουν πέντε νέα φάρμακα. Μόνο δύο από αυτά κυκλοφορούν στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση πρόσληψης της τροφής με την αύξηση της αίσθησης του κορεσμού. Το ένα φάρμακο είναι η Λιραγλουτίδη, σε ενέσιμη μορφή, μία φορά την ημέρα και στους επόμενους μήνες αναμένεται να λάβει άδεια κυκλοφορίας και το δεύτερο, που είναι συνδυασμός Ναλτρεξόνης και Βουπροπίου. Ένδειξη για χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30 ή ΔΜΣ άνω του 27 και συνύπαρξη κάποιας σοβαρής ασθένειας ή επιπλοκής της παχυσαρκίας».