Με κατεπείγουσα επιστολή του, την οποία απέστειλε χθες το απόγευμα, απευθύνεται πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), προκειμένου να τον κάνει κοινωνό των πολύ έντονων ενστάσεων, τις οποίες έχει διατυπώσει εγκαίρως και από διμήνου ο Σύνδεσμος, σχετικά με τις νέες νομοθετικές διατάξεις για το φάρμακο, το clawback και το rebate.
Οι ως άνω διατάξεις βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή, για την ακρίβεια έχουν ήδη κατατεθεί στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Πρόκειται για την γνωστή πρόταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Σωτήρη Μπερσίμη, η οποία έχει προκαλέσει τις οξείες αντιδράσεις του ΣΦΕΕ, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή – άμεσα μεν, άγνωστο πότε ακριβώς δε – χωρίς να έχει προηγηθεί η δεύτερη συνάντηση του προεδρείου του ΣΦΕΕ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, συνάντηση την οποία είχε αιτηθεί ο ΣΦΕΕ και αποδεχθεί αρχικώς ο Ανδρέας Ξανθός.
Στην επιστολή που απέστειλε ο ΣΦΕΕ κάνει λόγω για συνέχιση των οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων σε αντίθεση με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θεωρούνται επιβεβλημένες έτσι ώστε να εξορθολογηστεί η φαρμακευτική δαπάνη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η αύξηση κατά το έτος 2015 σε 40%, της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και η «αφαίμαξη» ουσιαστικά των φαρμακευτικών που κλήθηκαν πέρσι να καταβάλουν clawback της τάξης του 1δις.ευρώ.
Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, όπου ένας ολόκληρος κλάδος αναγκάζεται να επιστρέψει στο κράτος το 30% του τζίρου του, δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Επιπλέον η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όχι μόνο απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την υγεία των πολιτών, αφού έχοντας πέσει στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών για περίθαλψη και πρόσβαση στο φάρμακο.
Το πάγωμα οποιασδήποτε μεταρρύθμισης -όπως το τέλος εισόδου 25% για ένταξη στη λίστα συνταγογράφησης νέων φαρμάκων, η ενοποίηση των rebate σε ένα και οι κλειστοί προϋπολογισμοί για ορισμένες παθήσεις-θα καθυστερήσουν θεραπείες για τουλάχιστον 2-4 χρόνια.
Τέλος ο ΣΦΕΕ ζητά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις (σύσταση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών, αξιολόγηση καινοτομίας, συμφωνίες όγκου τιμής κοκ.) αλλά και η διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας, προς την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την Υγεία που θα υπηρετεί και την κοινωνία και την οικονομία.