« Η φαρμακοβιομηχανία να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών είναι χωρίς επιστροφή!».
Στο πλαίσιο της συνάντησης των Ευρωπαίων πολιτικών στη Μάλτα, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε δηλώσεις και σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας.
«Για την Ελληνική κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις», είπε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ξεκινώντας την ομιλία του στη Μάλτα.
Και συνέχισε εξηγώντας: «Αυτός ο πολιτικός στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια συνολική δέσμη αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου :
- Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας ( αυτές τις μέρες ψηφίζεται νόμος που ενσωματώνει για 1η φορά κριτήρια ΗΤΑ στη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων ).
- Αναβάθμιση και υποχρεωτικότητα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Αποτελεσματικός μηχανισμός διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα ακριβά φάρμακα ( επίσης για 1η φορά θωρακίζεται θεσμικά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ).
- Δημοσιοποίηση των σχέσεων φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς και Επιστημονικές Εταιρείες – διαφάνεια και έλεγχος των ιατρικών συνεδρίων.
Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί δραστικά η προκλητή ζήτηση, η σπατάλη και η διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου, η οποία μετά το «σκάνδαλο Novartis» έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή για να εξετάσει τις ευθύνες για το διαχρονικό party στο χώρο της υγείας».
Αναλύοντας όλα τα παραπάνω βέβαια ο κ. Ξανθός παρέλειψε να πει ότι η φαρμακοβιομηχανία στην χώρα μας έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της καθώς έχει δώσει rebate, clawback, δωρεές και συμβιβασμούς ως εκεί που δεν πάει άλλο… Και το ενοποιημένο rebate που προωθείται τώρα έχει φέρει τους εκπροσώπους της στα άκρα!
Αναφερόμενος ωστόσο στο κόστος των φαρμάκων ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «το κόστος των φαρμάκων διαρκώς αυξάνεται, τα μεμονωμένα κράτη αδυνατούν να το καλύψουν, οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες. Δεν είναι απλά θέμα αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης τιμών, ειδικών συμφωνιών εισόδου. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με θάρρος τα κρίσιμα θέματα των κλινικών μελετών, των προτεραιοτήτων της έρευνας, της περιόδου προστασίας της πατέντας, της δυνατότητας διακρατικών συνεργασιών για τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης στα ΦΥΚ ( φάρμακα υψηλού κόστους).
Θεωρούμε ότι η προτεραιότητα στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση στο φάρμακο και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή πλαισίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία, τις Ενώσεις Ασθενών και τα Δημόσια Πανεπιστήμια-Ερευνητικά Κέντρα, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων-συμπεριλαμβανομένης και της πατέντας- προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες.
Οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να ικανοποιούν όλους. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Είναι μονόδρομος η περιφερειακή ή διευρωπαϊκή συνεργασία και η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των μεμονωμένων κρατών-μελών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα».
Και έδωσε έτσι το στίγμα του γα όσα θα συντελεστούν από εδώ και εμπρός καθώς δεν δείχνει καμία διάθεση σεβασμού στο έργο όσων παραμένουν στην Ελλάδα της κρίσης προσφέροντας εκτός από πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και χιλιάδες θέσεις εργασίες .
Η διακήρυξη (συνεργασίας) της Μάλτας
Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία- διακήρυξη, κατέληξαν οι έξι υπουργοί υγείας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η κοινή προσπάθεια για καλύτερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα αλά και οι καλύτερες τιμές των φαρμάκων για τα συστήματα υγείας των χωρών.
Στη διακήρυξη της Μάλτας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι
υπάρχει μία σαφής πολιτική βούληση για τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής προς διερεύνηση πιθανών τρόπων εθελοντικής συνεργασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά η διάχυση πληροφοριών, η αναγνώριση καλών πρακτικών, η ανίχνευση οριζόντων για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες και η διερεύνηση πιθανών μηχανισμών για διαπραγματεύσεις τιμών και κοινές προμήθειες».
Μ.Τ.