Το μέλι δεν αποτελεί μόνο μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία αλλά έχει και μια σειρά από ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ένζυμα, έχει αποδειχθεί πως παρέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.
Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι μπορεί να σας προστατέψει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να μετριάσει τις δυσάρεστες καούρες που προκαλούν τα οξέα του στομάχου.
Παλινδρόμηση γαστρικών υγρών εκδηλώνεται όταν ένα μέρος των οξέων του στομάχου επιστρέφει ( παλινδρομεί ) στον οισοφάγο, προκαλώντας συχνά ερεθισμό και φλεγμονή, μια κατάσταση γνωστή ως οισοφαγίτιδα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η κατάλληλη διατροφή συνήθως διευκολύνουν την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενώ, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συχνά κρίνεται αναγκαία η λήψη φαρμάκων.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Indian Journal of Medical Research υποστηρίζει ότι οι καούρες είναι πιθανό να οφείλονται στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος. Το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση μπορεί να αποτελέσει φυσική «ασπίδα» ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Το μέλι, σύμφωνα με τους ερευνητές, λειτουργεί ως όπλο απέναντι στη φλεγμονή του οισοφάγου δημιουργώντας ένα στρώμα πάνω στο βλεννογόνο, προσφέροντας έτσι ανακούφιση μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό οφείλεται στις αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες του ανεπεξέργαστου μελιού, που μπορούν όχι μόνο να καταπολεμούν τους μύκητες και τα βακτήρια, αλλά και να δρουν ως ένα αποτελεσματικό φυσικό αντισηπτικό.
Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες σχετικά με την επίδραση του μελιού στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι περιορισμένες, σύμφωνα με τους ερευνητές το μέλι μπορεί να θεωρείται ένας ασφαλής, φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Μια κουταλιά μελιού καθημερινά, μέσα σε λίγο νερό (όχι ζεστό) αρκεί για να ανακουφίσει από τις δυσάρεστες καούρες.