Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Είμαστε 1 από τις 5 τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμα κανένα μητρώο καρκίνου, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν διαθέτει ούτε τα πολύτιμα επιδημιολογικά στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας που είναι τόσο κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Τις δυσάρεστες παραδοχές έκανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST (με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά-covid κόσμο») , χθες στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδας, υπολογίζονται με εκτιμήσεις από τα μητρώα καρκίνου γειτονικών χωρών.
Ωστόσο ο κ. Κωτσιόπουλος ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, συγκρότησε «άτυπη» ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του Τεχνικού Δελτίου του Εθνικού Ψηφιακού Προγράμματος Αντιμετώπισης του Καρκίνου, το οποίο κατατέθηκε χθες στο Γραφείο του Υπουργού προς περαιτέρω διαβούλευση και επεξεργασία.
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Καρκίνου
Το Πρόγραμμα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει:
- Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, που θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.
- Ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
- Ψηφιακά Εργαλεία υποστήριξης των ασθενών που επιδιώκουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
«Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36.445.340,96 και έχει διάρκεια υλοποίησης 3 χρόνια. Ο βασικός μας στόχος είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 καθώς και η πιλοτική λειτουργία 1 ή 2 Νοσοκομείων».
Όπως εξήγησε ο κ. Κωτσιόπουλος εν μέσω πανδημίας σχεδιάστηκε στην Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την Ψηφιακή Υγεία με 4 πυλώνες:
– Τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς
– Την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Νοσοκομείων
– Την Τηλεϊατρική
– Και το Ψηφιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου, ως έναν από τους 4 πυλώνες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Υγείας.
«Το πρόγραμμα αυτό με την συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης υποβλήθηκε στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση υλοποίησης κατά την οποία προετοιμάζονται τα Τεχνικά Δελτία που θα πρέπει να εγκριθούν, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία για τις διαγωνιστικές διαδικασίες».