Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι σημαίνει σωστή ενυδάτωση όταν αθλείστε, γιατί έτσι θα βελτιώσετε την απόδοση σας.

Ο Συλλόγος Διαιτολόγων της Αμερικής, δίνει το στόχο και τις στρατηγικές.

Στόχοι της ενυδάτωσης:

Να καθυστερήσει την κόπωση και να διατηρήσει τη πνευματική οξύτητα

Να βελτιστοποιήσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, κυρίως σε ζεστό περιβάλλον

Να ικανοποιήσει τη δίψα και να προλάβει σημαντική απώλεια βάρους από τον ιδρώτα

Να βελτιώσει την ικανότητα “ανάρρωσης” από την προπόνηση ή έναν αγώνα

Στρατηγικές ενυδάτωσης:

-Οι περισσότεροι αθλητές  δυσκολεύονται να ταιριάξουν τη κατανάλωση υγρών με την εφίδρωση κατά τη  διάρκεια της άσκησης. Για αυτό το λόγο ξεκινήστε την άσκηση καλά ενυδατωμένοι

-Προλάβετε την υπερενυδάτωση ή την αφυδάτωση όταν προπονήστε για περισσότερο από 30-60 λεπτά, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πλάνο ενυδάτωσης που στηρίζεται στον υπολογισμό της απώλειας υγρών.

-Αν η άσκηση είναι απαιτητική ή περιλαμβάνει διαλείμματα, καταναλώστε και υδατάνθρακες.

-Για αγώνες που διαρκούν περισσότερο από μια ώρα (πολλαπλοί αγώνες την ίδια ημέρα, κτλ), επιλέξτε σνακ, γεύματα ή ροφήματα που περιέχουν αλάτι ή νάτριο.

-Να θυμάστε ότι  απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, 1-2% του σωματικού βάρους, θεωρείται αποδεκτή γιατί δεν μειώνει την αθλητική απόδοση και δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας.

Τιπς

-Ελέγξτε το χρώμα των ούρων σας για να σιγουρευτείτε πως έχετε ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης. Διαυγές ανοικτό κίτρινο χρώμα ούρων δηλώνει επαρκή ενυδάτωση.

-Πειραματιστείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης για να βρείτε τον όγκο και το ρυθμό πρόσληψης των υγρών που χρειάζεται να καταναλώσετε ώστε να νιώθετε άνετα και να έχετε τη βέλτιστη απόδοση.

-Συμβουλευτείτε κάποιο διαιτολόγο – διατροφολόγο για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πλάνο ενυδάτωσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Share.
Exit mobile version