Όσοι αθλούνται συστηματικά και σε μεγάλη ένταση, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που κάνουν τρέξιμο και αερόμπικ, φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψωρίαση αποκαλύπτει αμερικανική έρευνα.
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες ερυθρές πλάκες του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος, συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, το πρόσωπο, το κεφάλι και τις παλάμες.
Ερευνητές του Νοσοκομείου της Βοστόνης μελέτησαν τα στοιχεία της μακροχρόνιας επιδημιολογικής μελέτης Nurses’ Health Study II, μια μελέτη η οποία έχει συχνά χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις συνήθειες άσκησης 87.000 γυναικών ηλικίας από 27 έως 44 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που αθλούνταν πιο συστηματικά και με ένταση (π.χ. έτρεχαν με γρήγορο ρυθμό τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα ή έκαναν τέσσερις ώρες την εβδομάδα αερόμπικ) είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψωρίαση.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δύο ώρες συστηματικής και έντονης άσκησης την εβδομάδα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 25-30%.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Dermatology (Ιστότοπος).