Σύμφωνα με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Πάρη Παπαχρήστο, η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα σου.

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

diaitologos.com

Η τακτική άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα σου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρά σου είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη ινσουλίνη, για να λάβουν γλυκόζη κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σου έως και 24 ώρες ή περισσότερο μετά την προπόνηση, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 Άσκηση και Ευγλυκαιμία

Επιπλέον, όταν οι μύες σου συστέλλονται ενώ ασκείσαι, λαμβάνουν γλυκόζη, χρησιμοποιώντας την για ενέργεια, ανεξάρτητα αν υπάρχει διαθέσιμη ινσουλίνη ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η μείωση των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Η επίδραση που έχει η φυσική δραστηριότητα στο σάκχαρο ποικίλει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο καιρό είσαι ενεργός.

Συμμόρφωση στη Δίαιτα με μείωση των Υπογλυκαιμιών

Η ινσουλινοευαισθησία θα σε βοηθάει να έχεις λιγότερες υπογλυκαιμίες, επιτυγχάνοντας ακόμη περισσότερη συμμόρφωση με το πλάνο διατροφής σου. Η επίδραση της άσκησης στα σάκχαρα του αίματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους ασθενείς με διαβήτη.

Ωστόσο, αν λαμβάνεις ινσουλίνη, μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα υπογλυκαιμίας, αν η δόση και η πρόσληψη υδατανθράκων δεν προσαρμοστεί με την άσκησή σου. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου, για να σου δώσει την κατάλληλη δοσολογία.

Share.
Exit mobile version