Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση

Ορισμένοι ασκούμενοι ή αθλητές που θέλουν να ενισχύσουν την απόδοσή τους στρέφονται σε ροφήματα με καφεΐνη για να το πετύχουν πριν ή στην μέση της προπόνησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανή η ύπαρξη μιας δυνητικά σοβαρής παρενέργεια για τον οργανισμό τους.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την πήξη του αίματος κατά τη διάρκεια προγράμματος έντονης άσκησης, θέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση αίματος.

Η ερευνητική ομάδα έστησε δύο ξεχωριστά σετ προπόνησης για 48 νεαρούς άνδρες με μέση ηλικία 23 ετών και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Στους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη χορηγήθηκε ένα ρόφημα. Πρώτα ένα εικονικό φάρμακο και αργότερα ένα ποτό γεμάτο καφεΐνη. Στην συνέχεια ολοκλήρωσαν τα σετ εκγύμνασης με ένα ποδήλατο γυμναστικής. Ακολούθως τους πήραν αίμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τα επίπεδα πήξης αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερα, θέτοντας τους συμμετέχοντες σε αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων, όπως καρδιακή προσβολήεν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise

Share.
Exit mobile version