Στόχος είναι η μετάδοση της γνώσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ύποπτα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Ο Σεπτέμβρης αποτελεί για την Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους. Ο “Χρυσός” αντιπροσωπεύει τα παιδιά, τον μοναδικό ανεκτίμητο θησαυρό για κάθε οικογένεια.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) τονίζει ως βασική προτεραιότητα των μελών της την μετάδοση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση του Κοινού, για τα ύποπτα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας σε όλους τους επαγγελματίες υγείας αλλά και στους γονείς.

Οι σύγχρονες θεραπείες και η συμμετοχή των Τμημάτων ανά την χώρα στα Διεθνή πρωτόκολλα, υπό την Επιστημονική Αιγίδα της ΕΕΠΑΟ, διασφαλίζει την καλύτερη θεραπεία για τα παιδιά στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στις καινοτόμες και στοχευμένες θεραπείες είναι από τις προτεραιότητες της ΕΕΠΑΟ για όλα τα παιδιά και τους εφήβους.Ο δρόμος προς την ίαση είναι μακρύς και πολλές φορές δύσβατος και η ΕΕΠΑΟ αναγνωρίζει και τονίζει τη σημασία κάθε βήματος. Η νέα εποχή στον τομέα της διάγνωσης, με βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους και εξελιγμένες μοριακές τεχνικές έχει σχεδόν οδηγήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας.

Στη συνέχεια, οι στοχευμένες θεραπείες φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς το πλήθος των απώτερων επιπλοκών του παρελθόντος.Οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας και οι χειρουργικές τεχνικές έχουν επίσης ξεχωριστό ρόλο. Η αντιμετώπιση του παιδιού προϋποθέτει εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Στόχος είναι να έχουν όλα τα παιδιά μία εποικοδομητική ενασχόληση, ένα όμορφο παιχνίδι, ένα όμορφο και χαρούμενο περιβάλλον σε συνθήκες δύσκολες και αφύσικες για ένα παιδί.

Επιπλέον, η ανακουφιστική θεραπεία, ο έλεγχος του πόνου και η αντιμετώπιση του παιδιού τελικού σταδίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενασχόλησης με τον καρκίνο.

Η εντατική θεραπεία που λαμβάνουν τα παιδιά με καρκίνο θα ήταν αδύνατη χωρίς τους εθελοντές δότες παραγώγων αίματος ενώ η σημασία που έχει η εθελοντική συμμετοχή στις τράπεζες δοτών αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων αλλά και ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι θεμελιώδης.

Τέλος, οι αποθεραπευθέντες πρέπει να έχουν όλη την πληροφορία για τη συνέχιση της παρακολούθησής τους και για τη μετάβαση στις ειδικότητες ενηλίκων.Στόχος είναι, μετά την ίαση, η ποιότητα ζωής, η ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο, η επαγγελματική ενασχόληση και η ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Ο Χρυσός Σεπτέμβρης αποτελεί κάθε χρόνο την αφορμή για ενημέρωση, τονίζει την ανάγκη για κοινωνική και πολιτική ευαισθητοποίηση, για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων διεθνώς έτσι ώστε η επιστήμη να μπορεί να υπηρετεί και να εξασφαλίζει την υγεία του παιδιού. Και φέτος το 2024, αποδίδεται μέγιστη τιμή στον αγώνα των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία, αλλά και στις οικογένειές τους, που συνοδοιπορούν και δίνουν μαθήματα ζωής στην κοινωνία μας.

Σχετικά με τον παιδικό καρκίνο

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια ιδιαίτερα σπάνια νόσος, ωστόσο είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Μπορεί να εκδηλωθεί εξίσου σε βρέφη, παιδιά και έφηβους.

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα περίπου 400 παιδιά έως 15 ετών κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο.

Οι παιδικοί καρκίνοι μπορεί να προκύψουν ξαφνικά, χωρίς να εκδηλώσουν πρώιμα συμπτώματα. Η ύπαρξη οποιουδήποτε ύποπτου συμπτώματος πρέπει να αξιολογείται σωστά και να γίνεται εξειδικευμένος έλεγχος, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας κακοήθειας. Οι πιο συνηθισμένοι καρκίνοι στα παιδιά είναι η λευχαιμία, οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα λεμφώματα.

Ο παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Αν η διάγνωση του παιδικού καρκίνου γίνει έγκαιρα, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Με τις σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές 8 στα 10 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο θεραπεύονται.

Share.
Exit mobile version