Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, διανύοντας τον τρίτο χρόνο υλοποίησης των προγραμμάτων της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας (ανοιχτή στο κοινό) με το έργο της στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου. παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στη Θεσσαλονίκη, με μια εκδήλωση.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 18:00, με μια εισαγωγή στο έργο της Πρωτοβουλίας, τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, από τη Δρα Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων και Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας, θα γίνει ενημέρωση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση πεδίου της Πρωτοβουλίας, ενώ θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος.

Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο

«Μας ενδιαφέρει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για την Πρωτοβουλία αλλά και να δημιουργηθεί ένας διάλογος για να ακουστούν οι ιδέες των ενδιαφερομένων», επισημαίνει για την εκδήλωση η Δρ Κουμούλα, προσθέτοντας: «Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων αποτελεί βασική προτεραιότητα σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας των ανηλίκων επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους: το αίσθημα της προσωπικής ευεξίας, τις επιδόσεις στο σχολείο, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, τη διαχείριση του στρες στην καθημερινότητα, την αντιμετώπιση αντιξοοτήτων (όπως το bullying). Η πρώιμη αναγνώριση και αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών είναι στην ουσία πρόληψη για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. Είναι γνωστό ότι περίπου οι μισές ψυχικές διαταραχές εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν τα 18. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας των παιδιών αποτελεί τη βάση για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην ενήλικη ζωή».

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν, επίσης, τα μέλη του κέντρου αναφοράς της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” καθώς και στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παίδων και Εφήβων του Ιπποκρατείου ΓΝΘ.

Τον άξονα της Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης της Πρωτοβουλίας, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων και ψυχολόγους), θα παρουσιάσει η Λίλιαν Αθανασοπούλου – Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Συντονίστρια Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών & Εφήβων, Γ.Ν.Θ.“Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”, και μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων.

Ο Δρ Βάιος Νταφούλης, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Ψυχιατρικού Τομέα & Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Γ.Ν.Θ. ”Ιπποκράτειο”, μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Παιδιάτρων.

Ο Νίκος Ζηλίκης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου Α.Π.Θ., μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων θα αναπτύξει τις βασικές γραμμές του προγράμματος επιμορφωτικών διημερίδων για σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι).

Το Πρόγραμμα Βασικής Επιμόρφωσης “Εγγραμματισμός στην Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων” θα παρουσιαστεί από τη Δέσποινα Κιοτέογλου – Ψυχολόγο MSc, μέλος του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) / Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες, το οποίο προάγει τη συστηματική ακρόαση της φωνής των ίδιων των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας που τους αφορούν, θα παρουσιαστεί από τον Διευθυντή του, τον Γιώργο Μόσχο, Νομικό και Πρώην Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και από την Παρασκευή Τατσιοπούλου – Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου στο ΑΠΘ, Γ’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.

Η εκδήλωση, η οποία απευθύνεται στην τοπική κοινωνία (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γονείς, παιδιά και εφήβους) θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με το κοινό.

Share.
Exit mobile version