Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να ξεκινήσετε να φροντίζετε για την υγεία της καρδιάς σας, μέσω της διατροφής. Αυτές είναι οι 9 τροφές που θα μειώσουν την πιθανότητα να φράξουν οι αρτηρίες σας.

Βρώμη

Ένα σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στο να μην φράξουν οι αρτηρίες σας, είναι η βρώμη. Εγκεκριμένη εδώ και 20 χρόνια ως ωφέλιμη τροφή για την υγεία της καρδιάς, η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, που αποδεδειγμένα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, πράγμα που είναι καλό και για τις αρτηρίες σας. Η χοληστερόλη εισέρχεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και με τον χρόνο δημιουργείται πλάκα.

Φασόλια

Μία εξίσου σπουδαία πηγή σε διαλυτές ίνες, ειδικά τα μαύρα φασόλια, που έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα από όση έχει η βρώμη. Μαζί με τα αντιοξειδωτικά που διαθέτουν, σας βοηθούν εναντίων των λοιμώξεων αλλά και σας προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες.

Ψάρι

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι επικεντρωμένες στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ωφελούν και την καρδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να νοσήσετε μπορεί να συνδέεται με διάφορες ασθένειες και παθήσεις, όπως η δημιουργία πλάκας. Όπως προαναφέραμε, η πλάκα, μπορεί να προκαλέσει τη φραγή των αρτηριών σας, άρα το να τρώτε ψάρι είναι και αυτός ένας από τους τρόπους να προστατευτείτε.

Αβοκάντο

Το λίπος οποιασδήποτε μορφής είναι από τους κυριότερους διατροφικούς εχθρούς της καρδιάς σας. Όχι πλέον. Γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, κάνουν καλό στην καρδιά καθώς μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ανεβάζοντας αυτά της καλής.

Μπρόκολο

Οι επιστήμονες προωθούν εδώ και χρόνια τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, ως ασπίδες ενάντια στον καρκίνο, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκουν ενδείξεις ότι βοηθούν και στις παθήσεις της καρδιάς. Μία ουσία που περιέχεται στο μπρόκολο, η σουλφοραφάνη, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος εναντίων των φραγμένων αρτηριών, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη.

Σπαράγγια

Άλλο ένα πράσινο λαχανικό που είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς σας. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε κουερσετίνη, ένα φυτικό θρεπτικό συστατικό που εμποδίζει την πλάκα να κολλήσει στις αρτηρίες σας. Είτε έχετε κληρονομικό ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών, είτε γιατί απλώς επιθυμείτε να προστατευτείτε από αυτές, τα σπαράγγια πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην καθημερινή λίστα σας για το μανάβικο.

Τροφές ολικής άλεσης

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι υδατάνθρακες δεν σας κάνουν καλό, αλλά δεν είναι αλήθεια. Αν το ψωμί ή τα ζυμαρικά που καταναλώνετε είναι ολικής άλεσης, τότε έχουν οπωσδήποτε μια θέση σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, για κάθε 10 γραμμάρια που τρώει ένας άνθρωπος την ημέρα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας πέφτει κατά 14%, ενώ οι πιθανότητες θανάτου από αυτές πέφτουν κατά 25%. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τροφές ολικής άλεσης είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, οι οποίες «διώχνουν» τη χοληστερόλη από τον οργανισμό σας, ενώ βοηθούν στην ανάπτυξη πολλών καλών βακτηρίων στο έντερό σας.

Καφές

Οι κόκκοι του καφέ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με τις έρευνες να δείχνουν ότι ο καφές ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας και η καφεΐνη είναι χρήσιμη για την ίδια την υγεία της καρδιάς.

Κρασί

Οι περισσότερες κουζίνες και διατροφές προτείνουν ένα ποτήρι κρασί μαζί με το βραδινό ή το μεσημεριανό γεύμα, αλλά είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μια άμεση σχέση του κρασιού με την υγεία της καρδιάς, το μόνο που έχουν συμπεράνει είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με υγιείς καρδιές, τείνουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί μαζί με το φαγητό τους.

Πηγή

Share.
Exit mobile version