Οι παρακάτω επιλογές τροφών είναι κατάλληλες για εσάς που αναζητάτε κάτι να φάτε με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς όλες περιέχουν περισσότερα από έξι γραμμάρια ανά μερίδα.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για το χτίσιμο μυϊκής μάζας, αλλά και για τις ορμόνες και τα ένζυμα του οργανισμού μας. Επιπλέον, βοηθά να έχουμε όμορφα και υγιή μαλλιά και νύχια, καθώς και πιο λαμπερό δέρμα.

Είναι επίσης πολύ χορταστική, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη της, σε σύγκριση για παράδειγμα με τους υδατάνθρακες. Οι πιο πολλοί άνθρωποι προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, αλλά συνήθως κυρίως μέσω του μεσημεριανού ή βραδινού φαγητού και όχι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή στο πρωινό ή στα ενδιάμεσα σνακς. Και αυτό συμβαίνει γιατί το κρέας και το ψάρι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για αυτό και δεν τα συμπεριλάβαμε στην παρακάτω λίστα, αλλά εστιάσαμε σε άλλες τροφές, που αν και περιλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη δεν είναι τόσο γνωστές για αυτή τους την ιδιότητα.

Το αυγό θεωρείται άριστη πηγή πρωτεΐνης, αφού προσλαμβάνει κάποιος 6 γραμμάρια αυτής από ένα αβγό μόλις 70 γραμμαρίων, καθώς και πλήθος άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Ας δούμε όμως και κάποιες άλλες, χορτοφαγικές κυρίως επιλογές, περισσότερο πρωτεϊνούχες και από το αυγό.

  1. Κινόα

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η κινόα έχει επίσης την σπάνια ιδιότητα να είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη, δηλαδή να παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα.

  1. Τόφου

Παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 80 γραμμάρια έτοιμου τόφου. Πρόκειται για μια χορτοφαγική και βίγκαν επιλογή με ιδιαίτερη γεύση, που ξενίζει αρκετούς, αλλά υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι χρήσης του υλικού αυτού στην κουζίνα, επομένως αν νομίζετε πως δεν σας αρέσει ίσως απλά δεν το έχετε δοκιμάσει στην κατάλληλη συνταγή. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε και ίσως αλλάξετε γνώμη.

  1. Τυρί τσένταρ

Τα τριάντα γραμμάρια τσένταρ παρέχουν 6,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ελάχιστα περισσότερο δηλαδή από ένα αυγό. Αποτελεί όμως μια σχετικά υγιεινή και πολύ νόστιμη επιλογή που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές τροφές σε κάθε γεύμα της ημέρας.

  1. Αμύγδαλα

Περιλαμβάνονται 7 γραμμάρια πρωτεΐνης σε ¼ κούπας αμύγδαλα. Αν και τα αμύγδαλα έχουν επίσης πολλά λιπαρά, αυτά είναι τα λεγόμενα “καλά λιπαρά” που είναι απαραίτητα στον οργανισμό και προκαλούν και εύκολα αίσθηση κορεσμού. Τα αμύγδαλα έχουν το πλεονέκτημα πως είναι ένα εύκολο σνακ, μπορεί να τα έχει κάποιος μαζί του κάθε στιγμή και τρώγονται μόνα τους αλλά συνδυάζονται και με σαλάτες, δημητριακά κ.ά.

  1. Φασόλια

Μισή κούπα φασόλια παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, επομένως είναι μια τροφή που κακώς δεν αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ως επαρκής πηγή πρωτεΐνης. Επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, και γενικότερα μόνο οφέλη για τον οργανισμό έχουν τα φασόλια, αλλά και όλα τα όσπρια γενικότερα.

  1. Στραγγιστό γιαούρτι

23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κεσεδάκι. Πρόκειται για τροφή εξαιρετικά πλούσια και σε προβιοτικά, τρώγεται σε πάρα πολλούς συνδυασμούς και αποτελεί μια εξαιρετική υγιεινή επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας.

  1. Φυστικοβούτυρο

Δύο κουταλιές της σούπας περιλαμβάνουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρώγεται σε σάντουιτς, σε smooothies, με βρόμη, πολλές φορές σε γλυκά ή με μαρμελάδα, αλλά συνδυάζεται και με υγιεινές επιλογές όπως φρούτα ή λαχανικά ή όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί ο καθένας.

  1. Κολοκυθόσπορος

Τριάντα γραμμάρια σπόρων κολοκύθας περιέχουν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τρώγονται σκέτοι ή μπαίνουν σε μάφινς ή ψωμιά. Είναι πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και μαγνησίου, που βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργία.

Share.
Exit mobile version