Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης, γι’ αυτό μην παραλείψετε να «στρέψετε» τα μάτια σας στις τροφές που τα προστατεύουν.

Η διατήρηση μιας υγειούς και καλά ισορροπημένης διατροφής σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ όσα ίσως νομίζετε και αποτελεί βασική αρχή  για την υγεία των ματιών σας. Πολλές μελέτες και κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν  τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν αποδείξει ότι  πολλά τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ορισμένων οφθαλμολογικών διαταραχών, ενώ άλλα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισής τους.

Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστός ο μηχανισμός της προστατευτικής αυτής δράσης του, είναι πλέον βέβαιο ότι «ταΐζοντας»  τα μάτια σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, έχετε σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε μια καλή όραση για πολλά ακόμα χρόνια. Ειδικά εκείνοι που πάσχουν από κάποια σχετική διαταραχή, θα πρέπει όπωσδήποτε να ρίξουν μια «ματιά» στις τροφές που μπορεί να τους βοηθήσουν, αφού το καθημερινό τους μενού επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη του προβλήματός τους. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, Σοφία Ελευθερίου, μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Διατροφική ασπίδα

Όταν μιλάμε για τροφές, οι  οποίες είναι «καλές» για τα μάτια, ουσιαστικά μιλάμε για τα θρεπτικά εκείνα συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία τους.

Η βιταμίνη Α αποτελεί ίσως τη θρεπτικότερη ουσία για τα μάτια, αφού η ανεπαρκής κατανάλωσή της οδηγεί σε ξήρανση του επιπεφυκότα του ματιού (ξηροφθαλμία), ενώ μακροχρόνια έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.  Άλλος μεγάλος «πρωταγωνιστής» στη μάχη κατά των παθήσεων των ματιών είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καταρράκτη, μιας ασθένειας που οφείλεται σε οξειδωτικές αντιδράσεις. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής για μια καλή όραση,  αφού προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χειτώνα,  καθώς επίσης και  οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων ανήκουν στα «don’t» της συγκεκριμένης δίαιτας, αφού μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αρτηριών που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή.

Τροφές

Προτιμήστε:, ιχθυέλαια, συκώτι, γάλα, κρόκο αβγού, βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά (βερίκοκο, μάνγκο, μανταρίνια, καρότο κλπ), ντομάτα, καλαμπόκι, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρι, σαρδέλα, κολιός), ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, σαλιγκάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες

Αποφύγετε: αλάτι (η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συνδέεται με την αύξηση της πίεσης), κόκκινα κρέατα, γλυκά, τηγανητά, έτοιμες τροφές

Info

  • Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α (10 πλάσια της συνιστώμενης) μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, με βασικότερο σύμπτωμα τη διπλωπία. Γι’ αυτό και τα συμπληρώματα βιταμίνης Α, θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα με τη συμβουλή του γιατρού.
  • Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθίσταται πρωταρχικής σημασίας, αφού η παχυσαρκία σχετίζεται, άμεσα αλλα και έμμεσα, με  σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα (ξηροφθαλμία, καταρράκτης, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά)
  • Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Αρχεία της Οφθαλμολογίας», έδειξε ότι  ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εκείνοι που προσλάμβαναν υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών και ω3 λιπαρών οξέων, είχαν μέχρι και 3 φορές μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν χαμηλότερερα επίπεδα των στοιχείων αυτών.
  • Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η κατανάλωση ψαριών (κυρίως λιπαρών, όπως σολομός, τόνος, σαρδέλα, πέστροφα, ρέγκα) μία έως και δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει μέχρι και 42 % τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε  σχέση με όσες τρώνε ψάρι, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Share.
Exit mobile version