Εάν μπορεί να πάρετε ή να χάσετε 2 και 3 κιλά μέσα σε μια νύχτα, τότε είναι πολύ πιθανόν τα κιλά αυτά να προέρχονται από κατακράτηση υγρών. Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, Επιστημονικό Διευθυντή Nutrimed.

Η κατακράτηση υγρών είναι η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας υγρών στο σώμα, και μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως :

φούσκωμα-πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς και στα κάτω άκρα και τους αστραγάλους, μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος, πόνο ή ακαμψία στις αρθρώσεις και διακυμάνσεις του βάρους

Η κατάσταση αυτή μπορεί να σχετίζεται  με ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν πριν την έμμηνο ρύση -περίοδο- των γυναικών ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και με την στάση για πολλές ώρες σε καθιστή ή και όρθια θέση, με κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε, με αδυναμίες της καρδιάς, πολλές πτήσεις με αεροπλάνο κ.α.

Στην περίπτωση που το πρήξιμο σας είναι ήπιο και δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση, μπορείτε να τη μειώσετε με μερικά απλά βήματα :

✅Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού : αποφύγετέ τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα και ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων στα προϊόντα που αγοράζετε.
✅Αυξήστε την πρόσληψη καλίου, καθώς παίζει βασικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών του σώματος : βάλτε στην διατροφή σας αρκετά φρούτα και λαχανικά
✅Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, τα αρτοσκευάσματα και προτιμήστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, κινόα κ.α.
✅Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου: καταναλώστε αρκετούς ξηρούς καρπούς, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
✅Δοκιμάστε φυσικά διουρητικά, όπως τσαί ή εκχύλισμα πικραλίδας
Και τέλος επενδύστε στην κίνηση και το περπάτημα σε καθημερινή βάση

Share.
Exit mobile version