Η κατανάλωση μπύρας με μέτρο μπορεί να ωφελήσει το μικροβίωμα του εντέρου, ειδικά αν πρόκειται για μπύρα lager, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η μπύρα, περιέχει πολυφαινόλες, αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να επηρεάζει την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου.

Σε μια πιλοτική μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπιναν καθημερινά μια μπύρα lager, με ή χωρίς αλκοόλ, αύξησαν την ποικιλότητα των μικροβίων του εντέρου, μειώνοντας  έτσι τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Ο ανθρώπινος γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Όταν υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα βακτήρια, οι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager επί 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους είχε αυξηθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «τα αποτελέσματα  της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα οφέλη της μπύρας στο μικροβίωμα του εντέρου είναι ανεξάρτητα από το αλκοόλ και μπορεί να σχετίζονται με τις πολυφαινόλες που έχει η μπύρα. Η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να είναι επίσης προστατευτική κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών όπως συμβαίνει και με το κρασί. Αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες του λυκίσκου, που είναι υπεύθυνες για το άρωμα και την πικράδα της μπύρας. Αυτές τις πολυφαινόλες τις λαμβάνουμε μόνο με την κατανάλωση μπύρας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Chemical Society’s Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Share.
Exit mobile version