Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας, και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές του λειτουργίες….

Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών μας (με το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας εντοπίζεται εκεί)

Και απαραίτητο για:

Την κυκλοφορία του αίματος,

  • Την κίνηση των μυών
  • Την απελευθέρωση ορμονών
  • αλλά και την μεταφορά μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

Το σώμα μας δεν παράγει ασβέστιο από μόνο του,  επομένως για να καλύψουμε τις ανάγκες μας θα πρέπει να βασιστούμε στην διατροφή μας.
Ας μάθουμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές  που περιέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυρί, γιαούρτι
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι,λαχανίδα, kale) (τα οξαλικά που περιέχουν εμποδίζουν σε έναν βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου)
  • Σολωμός και σαρδέλες
  • Αμύγδαλα
  • Σπόροι όπως σουσάμι, παπαρουνόσπορος, σπόροι chia
  • Προϊόντα σόγιας : τόφου, γάλα σόγιας, τυρί σόγιας κ.α.
  • Φασόλια, φακές
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί φρούτων

Θυμηθείτε: οι απαιτήσεις μας σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και αυξάνονται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εγκυμονούσες και θηλάζουσες

➡️Άτομα που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (φυτοφάγοι, δυσανεξία στην λακτόζη) και άτομα με αυξημένες απαιτήσεις, μπορούν να εξετάσουν την περίπτωση χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο τους.

Share.
Exit mobile version