Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδόν το 50% των ενηλίκων σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες.

Οι διατροφικές συνήθειες έχει αποδειχθεί ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την αντιμετώπιση της νόσου. Η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί στο DailyPharmaNews ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τις αιμορροΐδες και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αιμορροΐδοπάθεια.

Η αιμορροΐδοπάθεια εγκαθίσταται λόγω της διόγκωσης, σε παθολογικό βαθμό, των εσωτερικών ή/και των εξωτερικών αιμορροΐδων, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και την αιμορραγία της περιοχής, τον πόνο και την γενικότερη δυσφορία. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η παρουσία ζωηρού ερυθρού αίματος στα κόπρανα ή/και στο χαρτί τουαλέτας και ο πόνος.

Τα κύρια αίτια της αιμορροΐδοπάθειας είναι:

• Η δυσκοιλιότητα, λόγω της αυξημένης τάσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης.

• Η εγκυμοσύνη,  λόγω της συχνής δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες.

• Η ηλικία, καθώς με την πάροδο της ηλικίας, το έντερο γίνεται πιο «τεμπέλικο», δεν λειτουργεί τόσο προγραμματισμένα με αποτέλεσμα και πάλι την δυσκοιλιότητα.

• Η διάρροια, που προκαλεί γενικότερο ερεθισμό της περιοχής.

H διατροφική φροντίδα για τις αιμορροΐδες

Η δίαιτα που είναι σκόπιμο να ακολουθούν οι ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια πρέπει να είναι αυξημένη σε φυτικές ίνες ώστε να καταπολεμηθεί το κύριο αίτιο της δυσκοιλιότητας . Έτσι, οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση είναι:

Δημητριακά: βρώμη και μη επεξεργασμένα δημητριακά που έχουν ολόκληρο τον φλοιό τους (ψωμί ολικής, μαύρο άγριο ρύζι, αλεύρι ολικής, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πλιγούρι, κους-κους, φρυγανιές ολικής άλεσης ).

Όσπρια: 2-3 φορές την εβδομάδα και μάλιστα όχι πολύ βρασμένα ώστε να «κρατούν» και να βοηθούν με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, πολύ νερό και ιδίως λαχανικά υδαρή: λάχανο, σπανάκι, παντζάρι, σπαράγγια, μαρούλι, χόρτα του αγρού, λαχανάκια Βρυξελλών.

• Όλων των ειδών τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί που προσφέρουν φυτικές ίνες και νερό.

Ξηροί καρποί και ξερά φρούτα.

Άφθονο νερό: ενδείκνυται η κατανάλωση 8-10 ποτηριών ημερησίως.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση συμβάλλουν θετικά στην πρόληψη των αιμορροΐδων.

Άσκηση: Εξίσου αναγκαίο είναι να εντάξετε την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας. Περίπου 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα βοηθούν στη δραστηριότητα του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της διατροφής για τις αιμορροΐδες, δεν γίνονται αμέσως ορατά από το άτομο, γιατί το έντερο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοσθεί στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών.

Ποιες τροφές δεν είναι «φιλικές» στις αιμορροΐδες

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς με αιμορροΐδοπάθεια είναι:

• Τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το κρέας, τα τυριά και τα γλυκά.

• Τα αναψυκτικά, ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά.

• Το λευκό αλεύρι και τα παράγωγα του όπως ψωμί και ζυμαρικά.

• Τα πικάντικα και καυτερά φαγητά.

• Οι επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

• Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά.

Share.
Exit mobile version