Μια δίαιτα με φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα, χαμηλή σε αλάτι και ζάχαρη, σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της ψωρίασης, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος, η οποία πλήττει πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, φολίδες και προεξέχουσες κοκκινισμένες περιοχές του δέρματος.
Έρευνες έχουν συσχετίσει συγκεκριμένους τύπους διατροφής, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Διατροφή, με μειωμένη εκδήλωση της νόσου σε ασθενείς με ψωρίαση, χωρίς να είναι απολύτως σαφής ο μηχανισμός που εμπλέκεται στη σχέση αυτή. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει το ρόλο της γαστρεντερικής δυσβίωσης στους ασθενείς με ψωρίαση και τη συσχέτιση του με τη φλεγμονή και την ανοσολογική διαταραχή.
Η διατροφή ως συμπληρωματική στρατηγική στη διαχείριση της ψωρίασης
Για τους ασθενείς που ζουν με ψωρίαση, η διατροφή πιθανότατα να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου θέλησε να διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σοβαρότητας της ψωρίασης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 257 ενήλικες με ψωρίαση που είχαν ολοκληρώσει μια διαδικτυακή έρευνα. Η βαρύτητα της ψωρίασης αυτοαξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο. Η συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε διάφορες βαθμολογίες ποιότητας δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της βαθμολογίας μεσογειακής διατροφής, της βαθμολογίας DASH και του δείκτη υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά, αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων.
Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αποτελεί μια διατροφική προσέγγιση που αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης, στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής υγείας. Αυτός ο τύπος δίαιτας βασίζεται σε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, πουλερικά, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης, περιορίζει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι, σάκχαρα, και κορεσμένα λιπαρά.
Ένας υψηλός δείκτης υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά χαρακτηρίζει ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε υγιεινές φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια και φυτικά έλαια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, καθώς και χαμηλή σε ζωικές τροφές και ανθυγιεινές φυτικές τροφές όπως ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και επεξεργασμένα άμυλα.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι, τα άτομα με πολύ χαμηλή τήρηση του δείκτη δίαιτας DASH και του δείκτη υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερη βαρύτητα ψωρίασης. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με πιο σοβαρή ψωρίαση ακόμη και όταν λαμβανόταν υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Η πρόσληψη φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε επίσης με λιγότερο σοβαρή ψωρίαση, αλλά αυτή η σχέση δεν ήταν ανεξάρτητη από το ΔΜΣ.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν τα πιθανά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Δεδομένης της επίδρασης της ψωρίασης στη σωματική και ψυχολογική ευεξία, η ενσωμάτωση διατροφικών αξιολογήσεων στη φροντίδα ρουτίνας θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς πρόσθετη υποστήριξη στη διαχείριση της κατάστασής τους», δήλωσε η Sylvia Zanesco, Ph.D., επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν σημαντικά στο διαρκώς αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τη διατροφική τροποποίηση ως συμπληρωματική στρατηγική στη διαχείριση της ψωρίασης για την πιθανή ανακούφιση της σοβαρότητας της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Πηγή: British Journal of Nutrition