Ο σίδηρος φροντίζει για το οξυγόνο του οργανισμού, γεγονός που τον καθιστά πολύ σημαντικό για την λειτουργία του. Τι γίνεται όμως όταν τα επίπεδά του δεν είναι επαρκή;

Ως συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένα της αιμοσφαιρίνης, ο σίδηρος δεσμεύει το οξυγόνο, το οποίο διανέμεται μέσω  της κυκλοφορίας του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Ως  θρεπτικό συστατικό των τροφίμων, ανήκει στα ιχνοστοιχεία  και συμβάλει στην υγεία των νυχιών, του δέρματος και των μαλλιών, ενώ επιπλέον συμβάλλει στην συγκέντρωση και ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπτώσεις από την έλλειψή του

Όταν τα όργανα και ο εγκέφαλος δεν εφοδιάζονται επαρκώς με οξυγόνο, είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα συγκέντρωσης, κατάθλιψη, προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και εξάντληση. Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει επιπτώσεις στον κύκλο της περιόδου και στην λειτουργία του μεταβολισμού.

Ποσό  σίδηρο χρειαζόμαστε καθημερινά

Η επαρκής καθημερινή πρόσληψη σιδήρου, μέσω της διατροφής, είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερη από αυτή η όποια θα χρησιμοποιηθεί. Πολλά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο σε μικρές, όμως, ποσότητες,. Μέσω των πλούσιων σε σίδηρο τροφίμων  αποθηκεύεται στους μύες οξυγόνο και υποστηρίζεται ο σχηματισμός κύτταρων. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες είναι 15mg, ωστόσο , τα παιδιά οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι και οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Οι θηλάζουσες χρειάζονται περίπου 20 mg  και οι εγκυμονούσες  θα πρέπει να λαμβάνουν 30 mg, καθημερινά.

Πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα

Εξαιρετική  πηγή σιδήρου αποτελούν τα προϊόντα ζωικής προελεύσεως  τα εντόσθια όπως το συκώτι (κυρίως το συκώτι του χοιρινού, από το οποίο 100 γρ δίνουν 22,1 mg) ,το λάχανο, οι φακές ,τα μανιτάρια, το σπανάκι, ο  αρακάς το κολοκύθι, τα μούρα. Με την κατανάλωση του ψωμιού και των φυσικών χυμών λαμβάνουμε, επίσης, μεγάλη ποσότητα σιδήρου, όπως και από την μαγιά μπύρας, τα αβγά, τις νιφάδες βρώμης, τον μαϊντανό κ το δυόσμο. Από τα θαλασσινά  πλούσια σε σίδηρο είναι τα στρείδια και ο τόνος.

Tip. Πίνοντας χυμό πορτοκαλιού πριν από την κατανάλωση πλούσιων σε σίδηρο τροφών βοηθάμε στην καλύτερη απορρόφησή του.

Share.
Exit mobile version