Τα τεχνητά γλυκαντικά,  όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η στέβια, η σουκραλόζη κ.α. χρησιμοποιούνται πλέον σε αρκετά προϊόντα του εμπορίου και υπόσχονται να αντικαταστήσουν την γλυκιά γεύση της ζάχαρης, με ελάχιστε θερμίδες. Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed

Είναι όμως ασφαλή;

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να μη χρησιμοποιούνται τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά ως μέσο για τον έλεγχο του βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η χρήση τους, μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στην απώλεια βάρους, όταν αντικαθιστούν ροφήματα με ζάχαρη, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε μακροπρόθεσμα οφέλη .

Στην πραγματικότητα, μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία, καθώς, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, τα μη ζαχαρούχα γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Θα πρέπει λοιπόν να τα αποφεύγουμε;

Δεν είναι τόσο απλό. Αυτή η σύσταση δεν απαγορεύει ούτε προωθεί την χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη.

Τα γλυκαντικά μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, αρκεί να συνυπάρχουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η αύξηση της σωματικής άσκησης, ή η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αντικαταστήστε την πρόσθετη ζάχαρη με φυσικές πηγές όπως τα φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες, μπανάνες στα γλυκά), ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά χωρίς ζάχαρη

Η περιστασιακή κατανάλωση κάποιου ροφήματος ή επιδόρπιου με γλυκαντικά δεν μας ανησυχεί, αν τα γεύματα σας είναι επί το πλείστον ισορροπημένα.

Προσέξτε τις διατροφικές σας συμπεριφορές:

π.χ. τρώω περισσότερες θερμίδες, επειδή τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη (με γλυκαντικά) είναι πιο υγιεινά

π.χ. τρώω περισσότερο φαγητό, επειδή το ρόφημα μου είναι χωρίς θερμίδες (με γλυκαντικά)

Share.
Exit mobile version