Μήπως στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος έχετε μειώσεις πολύ τις θερμίδες που καταναλώνετε; Δείτε γιατί αυτό είναι λάθος…

Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Παρόλο που απαιτείται έλλειμμα θερμίδων για την απώλεια βάρους, αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό να πέσει πολύ χαμηλά η πρόσληψη θερμίδων σας μέσα στην ημέρα.

Πως συμβαίνει αυτό; Όταν μειώνετε δραματικά την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα σας αισθάνεται ότι το φαγητό είναι περιορισμένο και μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες.

Ελεγχόμενες μελέτες σε αδύνατα και υπέρβαρα άτομα επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση λιγότερων από 1.000 θερμίδες την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον μεταβολικό ρυθμό σας.

Οι περισσότερες μελέτες μετρούν τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, που είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Ωστόσο, ορισμένοι μετρούν επίσης τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και της δραστηριότητας για 24 ώρες, η οποία αναφέρεται ως συνολική ημερήσια δαπάνη ενέργειας.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης βρέθηκε ότι, όταν παχύσαρκες γυναίκες κατανάλωναν 420 θερμίδες την ημέρα για 4-6 μήνες, οι μεταβολικοί τους ρυθμοί κατά την ανάπαυση επιβραδύνθηκαν σημαντικά.

Επιπλέον, ακόμη και αφού αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων τους τις επόμενες πέντε εβδομάδες, οι μεταβολικοί ρυθμοί τους παρέμειναν πολύ χαμηλότεροι από ό,τι πριν από τη δίαιτα.

Σε μια άλλη μελέτη, ζητήθηκε από υπέρβαρα άτομα να καταναλώνουν 890 θερμίδες την ημέρα.

Μετά από 3 μήνες, η συνολική δαπάνη θερμίδων από τον οργανισμό τους μειώθηκε κατά 633 θερμίδες κατά μέσο όρο. Με άλλα λόγια ο οργανισμός τους έκαιγε λιγότερες θερμίδες. Ακόμη και όταν ο περιορισμός των θερμίδων είναι πιο μέτριος, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη 4 ημερών σε 32 άτομα, φάνηκε ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας όσων κατανάλωναν 1.114 θερμίδες την ημέρα επιβραδύνθηκε περισσότερο από δύο φορές περισσότερο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν 1.462 θερμίδες. Ωστόσο, η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Εάν, λοιπόν, πρόκειται να χάσετε βάρος με περιορισμό των θερμίδων, μην περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων πάρα πολύ ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Share.
Exit mobile version