Θέλετε και εσείς να κόψετε τα ζυμαρικά και το ψωμί για να αδυνατίσετε;

Τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί ως ο κύριος ένοχος για την αύξηση της παχυσαρκίας, ενώ πολλά βιβλία διατροφής υποστηρίζουν ότι θα είστε πιο υγιείς αν δεν φάτε ποτέ ξανά ψωμί!

Ομως ποιο απο τα δυο υπερτερεί και σε τι;

Ως αναφορά την μερίδα τους, σίγουρα ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά, εκτός από μεγαλύτερο όγκο, έχει και περισσότερες θερμίδες απ’ ότι δύο φέτες ψωμί.🍽

Από την άλλη, το ψωμί έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή μας δίνει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο. ⚡️

(ψωμί: 270 kcal/ 100 γρ – μακαρόνια 160 kcal/100 γρ.)

Περιέχει και περισσότερους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λιπαρά και σχεδόν τις διπλάσιες πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα μακαρόνια

Ως αναφορά τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, και τα δύο περιέχουν μαγγάνιο, σελήνιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Το ψωμί υπερτερεί σε σίδηρο και βιταμίνες Β (με εξαίρεση τα εμπλουτισμένα ζυμαρικά) αλλά περιέχει και αρκετό αλάτι: νάτριο.🧂

Τέλος, τα μακαρόνια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό την γλυκόζη αίματος και μας χορταίνουν περισσότερο απ’ ότι το λευκό ψωμί, που έχει υψηλό.🍭

Που καταλήγουμε λοιπόν;

✅Και τα δύο αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων, δηλαδή λειτουργούν σαν καύσιμα ενέργειας για τον οργανισμό, είναι πρακτικά και εύπεπτα. ⚡️

Το ψωμί μας δίνει περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, 💪🌱ενώ τα μακαρόνια είναι καλύτερο συνοδευτικό για τον έλεγχο του σακχάρου και για τον κορεσμό 🍽.

Share.
Exit mobile version