Φωτιά στο υπουργείο Υγείας βάζουν οι θεσμοί, με τις αλλαγές που ζητούν στον τομέα της υγείας. Κι ενώ δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο ή κάτι που δεν έχει ξανασυζητηθεί, οι χρόνοι δείχνουν να πιέζουν, μιας και οι περισσότερες αλλαγές θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Συνοπτικά τα βασικά προαπαιτούμενα για το 2018 περιλαμβάνουν:

Να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωτόκολλα

Μέχρι τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και τα πρωτόκολλα για 20 επιπλέον παθήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα.

Να τεθούν σε λειτουργία οι ΤΟΜΥ

Τουλάχιστον 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2018 έτσι ώστε να γίνουν και οι προγραμματισμένες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, που συμπεριλαμβάνουν και την καθιέρωση του οικογενειακού ιατρού στον οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν όλοι οι πολίτες. Ο οικογενειακός ιατρός, θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών σε άλλες ειδικότητες όποτε κρίνει απαραίτητο.

Σε αυτά τα πλαίσια ο ΕΟΠΥΥ με σκοπό να μπορεί να ελέγξει καλύτερα το κόστος, θα συνάψει συμβάσεις με λιγότερους ιδιώτες ιατρούς, ανάλογα με την περιοχή.

Καλύτερος έλεγχος του Clawback

Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ελέγξει και να συμψηφίσει τα ποσά που εκκρεμούν μέχρι σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμότητες υπάρχουν από το 2016. Μέσα στο 2018 Θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί και η εκκρεμότητα που αφορά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές ενώ μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και συμψηφιστεί και οι εκκρεμότητες του 2017. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι επιστροφές από τους παρόχους θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες αλλά και θα δημοσιοποιούνται.

 

Κεντρικές συμβάσεις, κεντρικές προμήθειες

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των κεντρικών προμηθειών και συμβάσεων και να έχει ψηφιστεί ο νόμος, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των εξόδων.

Μείωση του χρόνου αναμονής

Η μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί έως τον Μάιο του 2018, ενώ πιλοτικά θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων.

 

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Κίνητρα για τους φαρμακοποιούς, επιστροφές, αλλά και συμμετοχή των ασθενών έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων σε ποσοστό 40%, ενώ η επιτροπή διαπραγμάτευσης θα συζητήσει και πάλί την μείωση των τιμών. Ακόμη η δημιουργία επιτροπής ΗΤΑ θα βοηθήσει σημαντικά στην αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων που θα εισχωρούν στην αγορά αλλά επίσης θα καθορίζει και το ποσοστό συμμετοχής ή αποζημίωσης των ασθενών.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Όπως προβλέπεται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θεωρείται απαραίτητο. Μέσα στο επόμενο έτος θα αναθεωρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία, ενώ θα συζητηθεί και θα κλείσει και το θέμα του ωραρίου.

 

 

 

 

Share.
Exit mobile version