Ζητούν την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή οφειλών

Την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυιατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών, από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ. Έκαναν λόγο για «καταστροφικές συνέπειες του clawback» οικονομικό αδιέξοδο και πρόβλημα επιβίωσης ιατρών, πολυιατρείων διαγνωστικών κέντρων και κλινικών. Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ και τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν «την απόγνωση του ιατρικού κόσμου, λόγω του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback που τους οδηγεί στην χρεοκοπία».

Ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν αποσυρθεί η αιφνιδιαστική απόφαση, για την προείσπραξη του clawback του 2021 και του 2023, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν την ποιότητα, των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τόνισαν ότι τα εργαστήρια, τα πολυιατρεία, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φυσικοθεραπευτήρια, «οδηγούνται στη χρεοκοπία και ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξάντληση όλων των νομικών μέσων, για την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών.

Επισήμαναν την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, ανάμεσα στους ιατρικούς συλλόγους και τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και κάλεσαν όλα τα μέλη τους να μπουν στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ.

Οι θέσεις του ΙΣΑ για το clawback

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ιατρών και των φορέων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η υγεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργαστήρια πολυιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές θα οδηγηθούν στο λουκέτο και θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Clawback, Rebate και υποτιμολογήσεις εξετάσεων απειλούν τη βιωσιμότητα των Διαγνωστικών Εργαστηρίων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών μετά από «σειρά σκληρών και άστοχων οικονομικών μέτρων», όπως «αυτόματες επιστροφές (Clawback),υποχρεωτικές εκπτώσεις (Rebate) και υποτιμολογήσεις των εξετάσεων κατά 50%», έχουν ως αποτέλεσμα «συρρίκνωση του τζίρου της τάξεως του 70%» και «την δημιουργία ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο οδήγησε πολλά Ιδιωτικά Διαγνωστικά Εργαστήρια στην χρεοκοπία και το κλείσιμο, ενώ έχει φέρει όλα τα υπόλοιπα, στα όρια της κατάρρευσης και της απόγνωσης». Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες του clawback».

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει τα πάγια αιτήματα του κλάδου που είναι μεταξύ άλλων «η κατάργηση του Claw back, η διαγραφή του τεχνητού χρέους από το Clawback, η αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ».

 Προτείνουν στον ΠΙΣ  και τους Ιατρικούς Συλλόγους «να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για επίλυση των θεμάτων και να ενώσουν και να οργανώσουν όλους τους φορείς και όλα τα διαγνωστικά σχήματα σε μια κοινή προσπάθεια υπό την αιγίδα τους», διότι, όπως αναφέρουν «στο σημείο που έχουν φτάσει αυτό πλέον είναι μονόδρομος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share.
Exit mobile version