Σημαντικές οι ελλείψεις προσωπικού στα εργαστήρια

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

«Μέχρι και ενάμιση μήνα καθυστερούν τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις στο δημόσιο τομέα, ενώ τελευταία έχει αρχίσει και διαφαίνεται πρόβλημα και στον ιδιωτικό. Καθυστερούμενης της θεραπείας ελαττώνεται το προσδόκιμο αποτέλεσμα, οπότε προφανώς ελαττώνεται και το προσδόκιμο επιβίωσης κάποιων ασθενών», αναφέρει στο DailyPharmaNews η αν. καθ. Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής Αφροδίτη Νόνη.

Η καθηγήτρια επισημαίνει ότι ο θεμιτός χρόνος για αυτές τις εξετάσεις είναι μεταξύ 7-15 ημερών και αυτό εξαρτάται από το υλικό, το παρασκεύασμα και την ιδιαίτερη επεξεργασία που μπορεί να χρειάζεται. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην Ελληνική πραγματικότητα τα πράγματα διαφέρουν. «Σαφώς υπάρχουν καθυστερήσεις κυρίως στο δημόσιο (περίπου ένα μήνα κατά μέσο όρο) και δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, π.χ. λόγω της πανδημίας. Τα αίτια είναι διαχρονικά και διαχρονικά προσπαθούμε, αλλά δεν έχουμε ενίσχυση από την Πολιτεία».

Κατά 4,5 αυξάνεται ετησίως ο φόρτος εργασίας στα εργαστήρια

Τα αίτια για αυτές τις καθυστερήσεις, όπως φαίνεται είναι πολυπαραγοντικά. «Καταρχήν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αν υπολογίσει κανείς ότι αυξάνεται ετησίως αυτός ο φόρτος περίπου 4,5%. Και αυτό προκύπτει από τον αριθμό των περιστατικών που επεξεργάζεται κάθε εργαστήριο. Όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια αυτό τον καιρό, προκειμένου να μην ξεφύγουν από τον θεμιτό χρόνο των 10-15 ημερών, ζητούν συνεχώς ιατρικό προσωπικό, το οποίο βέβαια δεν είναι και διαθέσιμο». Μερικές φορές λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στην κακή συνεργασία με τους κλινικούς γιατρούς. «Παραδείγματος χάριν, όταν υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό πίσω από ένα παρασκεύασμα που έχεις μπροστά σου και δεν το ξέρεις και το ψάχνεις, καταναλώνεις μεγάλο χρόνο στα τηλέφωνα».

Από τις 144 οργανικές θέσεις ειδικευομένων σε όλη τη χώρα έχουν καλυφθεί 35

Η κύρια αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με την παθολογοανατόμο είναι η έλλειψη προσωπικού και αυτό αφορά ειδικευμένους, ειδικευόμενους, τεχνολόγους, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη. «Οι ειδικευμένοι εγγεγραμμένοι αυτή τη στιγμή στην Εταιρεία που είναι και ο αριθμός των παθολογοανατόμων στην Ελλάδα είναι 350. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 3 παθολογοανατόμοι ανά 100.000 πληθυσμού. Δεν είμαστε πολύ μακριά από τα διεθνή δεδομένα (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 4 με 5 ανά 100.000 πληθυσμού) αλλά είναι εκ των πραγμάτων λίγοι για το φόρτο εργασίας. Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα στο ζήτημα των ειδικευόμενων γιατρών. Υπάρχουν 144 οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο 35. Δηλαδή είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ειδικευομένων, οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη λειτουργία ενός εργαστηρίου, καθότι είναι αυτοί που κάνουν τη δειγματοληψία. Ως εκ τούτου αναγκαζόμαστε και οι ειδικευμένοι να κάνουμε δειγματοληψία και όλα αυτά απαιτούν χρόνο». Όπως δηλώνει η κ. Νόνη όλα αυτά τα έχουν εκθέσει στο υπουργείο Υγείας όλα τα διοικητικά συμβούλια της Εταιρείας. «Προτείνουμε μάλιστα και λύσεις αν είναι δυνατόν να προκηρύσσονται όλες οι οργανικές θέσεις. Δεν είναι όμως ότι το Υπουργείο δεν τις προκηρύσσει. Οι προτάσεις γίνονται από τα εκάστοτε νοσοκομεία, τα οποία και προκηρύσσουν τις θέσεις με βάση τον προϋπολογισμό και το μπάτζετ τους. Οπότε προφανώς καλύπτουν όσο γίνεται και άλλες κλινικές και άλλα εργαστήρια. Δεν είναι η απόλυτη προτεραιότητά του κάθε νοσοκομείου γιατί δεν είναι και ο προϋπολογισμός ικανός να καλύψει όλα τα κενά. Αν καλύπτονταν όλες οι οργανικές θέσεις των παθολογοανατόμων, θα ήμασταν πολύ καλύτερα»

Να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς  

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι λόγω της δυσκολίας της ειδικότητας, των μικρών οικονομικών απολαβών, και της χαμηλής αναγνωρισιμότητας δεν υπάρχουν επί της ουσίας κίνητρα για τους νέους γιατρούς, λέει η κ. Νόνη. «Οι εφημερίες που κάνουν στα δημόσια νοσοκομεία οι παθολογοανατόμοι είναι ελάχιστες, η συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων επίσης ελάχιστη, γιατί η ιστολογική εξέταση έχει μία πολύ χαμηλή τιμή και αυτό είναι αποτρεπτικό για να κάνει κάνεις απογευματινό ιατρείο. Για τους λόγους αυτούς έχουμε προτείνει στο Υπουργείο να δοθούν κάποια κίνητρα για τους νέους γιατρούς προκειμένου να ακολουθήσουν την ειδικότητα. Κίνητρα όπως να απαλλαγεί η ειδικότητα από τη υπηρεσία υπαίθρου, ή ακόμη και να δοθεί κάποιο οικονομικό κίνητρο, έστω με τη μορφή ενός ανθυγιεινού επιδόματος, αφού είναι δεδομένο ότι πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα παθολογοανατομικά εργαστήρια και κυρίως η φορμόλη, είναι καρκινογόνα». Όλα αυτά όπως τονίζει η κ. Νόνη τα έχει προτείνει στο Υπουργείο Υγείας η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. « Ωστόσο όσο και αν προσπαθούμε να προσελκύσουμε  τους φοιτητές που τελειώνουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα μας, δύσκολα το πετυχαίνουμε, όταν δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κίνητρα».

Καμία ανταπόκριση από την Πολιτεία στο αίτημα της ανακοστολόγησης παθολογοανατομικών πράξεων

Όσον αφορά τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα η κ Νόνη αναφέρει: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνει αυτό. Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνει; Η τιμή των ιστολογικών εξετάσεων που αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ είναι εξαιρετικά χαμηλή 21,13 για την ακρίβεια. Ποιο ιδιωτικό εργαστήριο μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλα παρασκευάσματα με αυτή την τιμή, όταν δεν αποζημιώνεται ούτε για τα έξοδα του; Έχουμε ζητήσει επίσης ανακοστολόγηση επανειλημμένα των παθολογοανατομικών πράξεων, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση από την Πολιτεία».

 

Share.
Exit mobile version