Από τον Γιώργο Σακκά

Την αδιαφορία της Κυβέρνησης διαπιστώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά στον εξορθολογισμό της κατανομής των ποσών υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) καθώς με τροπολογία που φαίνεται ότι κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ, οι εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων θα είναι εκείνες που θα πληρώσουν το «μάρμαρο». Την ίδια στιγμή η υπόσχεση για κατάργηση του rebate 25% για δύο που επιβαρύνει ένα νέο φάρμακο  για να εισέλθει στο σύστημα αποζημίωσης παραμένει στον αέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αναφορές του Υπουργείου Υγείας τον Ιούλιο, είχε διατυπωθεί η πρόθεση του να αλλάξει τον τρόπο που κατανέμεται το clawback. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα υπάρχει η αναλογία που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% (clawback ανάπτυξης) αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη. Η σκέψη ήταν να μετατραπεί η αναλογία σε 80% και 20%, αντίστοιχα ή ακόμη και σε 75%-25%.

Οι εταιρείες αντέδρασαν και ο βασικός λόγος βρισκόταν στις εξαιρέσεις από το ποιος θα πλήρωνε το clawback ανάπτυξης. Και τελικά επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες των εταιρειών καινοτόμων φαρμάκων ότι θα το πληρώνουν μόνο αυτές, καθώς με βάση την τροπολογία θα εξαιρεθούν όλα τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του ο ΣΦΕΕ, ο Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, προειδοποίησε την Κυβέρνηση πως η ανακατανομή αυτή του clawback  δεν δημιουργεί απλά συνθήκες άνισης μεταχείρισης, αλλά είναι και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αύγουστο η συζήτηση φάνηκε να πηγαίνει σε περιορισμό των εξαιρέσεων ώστε να αφορούν μόνο τα νέα γενόσημα, ένα αποδεκτό συμβιβασμό και για τις δύο πλευρές. Τα εμβόλια όλοι συμφωνούσαν ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν, κάτι που γίνεται εκ των πραγμάτων με την ένταξη τους σε ξεχωριστό προϋπολογισμό. Μάλιστα, η τροπολογία προβλέπει πως τα εμβόλια θα εξαιρεθούν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη από 1η Σεπτεμβρίου.

Επίσης η τροπολογία περιέχει και μια ακόμη έκπληξη αφού προβλέπει πως οι αλλαγές θα ισχύσουν από αρχές του 2020, αναδρομικά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα φάρμακα που η πατέντα τους δεν έχει λήξει, δηλαδή οι φαρμακευτικές εταιρείες που τις ανέπτυξαν διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης τους, όπως προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν μπορούν να αναπτυχθούν παρόμοια από άλλες εταιρείες, θα αναλάβουν να καλύψουν ένα σημαντικό βάρος από τον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αν το μέτρο εφαρμοστεί και στα νοσοκομειακά φάρμακα τότε η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά. Μάλιστα οι εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων αναμένεται να επιβαρυνθούν το 2020 με επιπλέον clawback άνω των 200 εκατ. ευρώ.  

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι θα ισχύσει με τα βιο-ομοειδή, προϊόντα που προκύπτουν όταν λήγει η πατέντα ενός βιολογικού φαρμάκου.

Σχετικά με το rebate εισόδου 25%, πληροφορίες αναφέρουν και αυτό όπως και η ακριβής αναλογία της κατανομής του clawback είναι έτοιμες και θα θεσμοθετηθούν σύντομα ως υπουργική απόφαση.

Share.
Exit mobile version