Διεκδικούν τη δυνατότητα συνταγογράφησης και εμβολιασμού των ενηλίκων
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Την αντίθεση της στην ιδιώτευση γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και στην διενέργεια εμβολιασμών από τα φαρμακεία, εξέφρασε την Τετάρτη, δια του προέδρου της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» .Όσον αφορά το άρθρο 7 που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Νταλούκας ανέφερε:« Πέρα από την προσπάθεια αύξησης των οικονομικών απολαβών των γιατρών του ΕΣΥ με μη κρατικούς πόρους, δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η ουσιαστική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, σε μια κοινότητα που είναι ήδη υπερκορεσμένη, με ιδιώτες συναδέλφους να αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό και που με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώνουν. Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η ανάγκη σε ένα ΕΣΥ που παραπαίει και υποφέρει από αθρόες αποχωρήσεις και μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, να στερείται πολύτιμη παροχή έργου από το δημόσιο νοσοκομείο και να στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σχεδιάζεται να μετατραπεί το ΕΣΥ σε νέα εκδοχή του παλιού ΙΚΑ
Με την δυνατότητα που θα δοθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, στην πραγματικότητα σχεδιάζεται να μετατραπεί το ΕΣΥ σε νέα εκδοχή του παλιού ΙΚΑ. Οπότε μοιραία τίθεται το ερώτημα, ο ιατρός του ΕΣΥ θα ασκεί την ιατρική με τα ίδια ποιοτικά κριτήρια εντός και εκτός νοσοκομείου; Η μέχρι πρόσφατα εμπειρία μας από την άσκηση ιατρικής σε Ταμεία Υγείας και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ έχει απαντήσει επαρκώς στο ανωτέρω ερώτημα. Έτσι είναι πολύ πιθανόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουμε ότι οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες του ΕΣΥ θα υποβαθμιστούν σημαντικά και θα σταματήσει να είναι η ρύθμιση επωφελής για το κοινωνικό σύνολο.
Αναδεικνύονται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού
Μέρος των ασθενών θα στραφεί στα ιδιωτικά ιατρεία των συναδέλφων του ΕΣΥ, διότι αφενός πολλοί ασθενείς με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας θα προτιμήσουν τον συνάδελφο που δύναται να τους κουράρει και στο δημόσιο και δωρεάν Νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και αφετέρου διότι οι εν ΕΣΥ συνάδελφοι έχοντας εξασφαλίσει τα προς το ζην και έχοντας πληρωμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές μπορούν να λειτουργήσουν με χαμηλότερες τιμές και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί τιμολογιακά.
Υπάρχουν θέματα ισονομίας και δικαιοσύνης
Ο γιατρός του ΕΣΥ λαμβάνει κανονικά τον μισθό του από το νοσοκομείο. Ο γιατρός που είναι στο ελεύθερο επάγγελμα συνήθως αγωνίζεται για την επιβίωσή του με μοναδικό έσοδο τις περισσότερες φορές, από το ελεύθερο επάγγελμα. Σε μια υποθετική μεν αλλά καθόλου απίθανη περίπτωση, που δεν θα μπορεί να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ή θα αναγκαστεί να υπολειτουργεί, λόγω κάποιου νοσήματος κ.λπ., τότε το εισόδημά του θα είναι είτε μηδενικό, είτε δεν θα μπορεί να συντηρήσει το ιατρείο του και την οικογένειά του. Πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την αντίθετη περίπτωση με γιατρό του ΕΣΥ. Εξ άλλου στο πλαίσιο της ισονομίας και του κράτους δικαίου, όταν κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή του ελευθέρου επαγγέλματος, η απόφαση μας στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στην βάση αυτή, που έρχεται τώρα να την αλλάξει το σχέδιο νόμου, αλλάζοντας στην πραγματικότητα το κυριότερο κριτήριο της απόφασής μας, που μπορεί να ήταν διαφορετική αν το γνωρίζαμε από πριν».
Προτείνουμε τη στήριξη των γιατρών εντός ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον κύριο Νταλούκα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, προτείνει την στήριξη των γιατρών εντός του ΕΣΥ και του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι την αποδυνάμωσή του. «Η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικά ιατρεία σαφώς θα αποδυναμώσει το ΕΣΥ. Αντίθετα προτείνουμε το ΕΣΥ να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό που θα αμείβεται επαρκώς και που θα είναι προσηλωμένο στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας εντός αναβαθμισμένων νοσοκομείων και όχι να στρέφουμε την προσοχή και τα συμφέροντα του εξουθενωμένου σωματικά και ψυχικά γιατρού σε απολαβές εκτός ΕΣΥ».
Γίνεται υπέρβαση του γνωστικού αντικειμένου από τους φαρμακοποιούς
Όσον αφορά τη διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από τους φαρμακοποιούς, όπως περιγράφεται στο άρθρο 49 του Νομοσχεδίου, ο κ. Νταλούκας υποστήριξε ότι:
– Τα φαρμακεία δεν είναι κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως αναφέρονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου.
-Γίνεται υπέρβαση του γνωστικού αντικειμένου από τους φαρμακοποιούς. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν σπουδάσει ανοσολογία και δεν είναι στο γνωστικό τους αντικείμενο οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια και ο εμβολιασμός δεν αποτελούν απλά μια απλή ιατρική πράξη όπως μία ένεση. Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ένα δυναμικά εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο γνώσης, που απαιτεί σχεδόν καθημερινή ενημέρωση και εμπειρία. Τα εμβόλια συνεχώς αλλάζουν και βγαίνουν νεότερα, με άλλα να προστίθενται και άλλα να αντικαθιστούν παλαιότερα. Οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για το κάθε εμβόλιο, σε σχέση με άλλες παραμέτρους της υγείας, της ηλικίας και των φαρμάκων που παίρνει ο εμβολιαζόμενος, αποτελούν γνώση που πρέπει να έχει αυτός που θα εμβολιάσει. Τα εμβόλια και οι διάφορες παράμετροι του εμβολιασμού, για το καθένα από αυτά, απασχολεί μεγάλο μέρος της συζήτησης σε ιατρικά συνέδρια, σε ιατρικά φόρουμ και στα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Γνώση που πρέπει να έχει κάποιος υπ’ όψη του πριν να εμβολιάσει. Η γνώση όμως αυτή δεν είναι σταθερή. Συνεχώς μεταβάλλεται όσο τα εμβόλια εξελίσσονται ή βγαίνουν νεότερα.
-Ένα άλλο μεγάλο πρακτικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό θέμα είναι πώς και με ποιες γνώσεις ο φαρμακοποιός θα κάνει έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης, κυρίως των νεαρών ενηλίκων, προκειμένου να διαπιστώσει τι εμβόλια χρειάζεται να κάνει;
–Δεν εξασφαλίζεται στον χώρο του φαρμακείου το απόρρητο, η εχεμύθεια και τα προσωπικά δεδομένα, όλων αυτών που θα θελήσουν να εμβολιαστούν, αφού δεν διατίθεται για τον σκοπό αυτό κατάλληλος χώρος, που θα εξασφαλίζει την λήψη ιστορικού, την εχεμύθεια και την προστασία της προσωπικότητας και των προσωπικών δεδομένων των εμβολιαζόμενων. Πίσω από κουρτίνες και παραβάν δεν πρέπει να γίνονται ιατρικές πράξεις, όπως αυτή του εμβολιασμού (υπάρχει σχετική νομοθεσία πιστοποίησης χώρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας).
Γιατί οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται από τους παιδιάτρους
Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε εντελώς αντίθετοι στον εμβολιασμό των ενηλίκων από τους φαρμακοποιούς, τόνισε ο κ. Νταλούκας για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «είναι πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό να φέρουμε σε γνώση σας ότι όταν λέμε πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων δεν εννοούμε μόνο ηλικίες 60 ετών και πάνω. Σύμφωνα με τον νόμο εννοούμε ηλικίες 16 ετών και πάνω, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή εξασφάλιση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς στηρίζεται και επιθυμεί να καλύψει την πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων (περίπου 2%), που βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αν πράγματι αυτό είναι το κίνητρο που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή τότε ερχόμαστε να σας προτείνουμε να μας δώσετε, μέσω του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, την δυνατότητα της συνταγογράφησης και εμβολιασμού των ενηλίκων, αφού εμείς οι παιδίατροι:
- Έχουμε μπροστά μας τους νεαρούς ενήλικες γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείους και δεν θα χρειαστεί να πάνε αυτοβούλως στον γιατρό ή στο φαρμακείο να ζητήσουν να εμβολιαστούν. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σχεδόν ποτέ δεν θα αναρωτηθούν αν έχουν να κάνουν κάποιο εμβόλιο και να πάνε να το κάνουν.
- Έχουμε την ικανότητα και την γνώση να ελέγξουμε την εμβολιαστική τους κατάσταση και να συστήσουμε εμβολιασμό με το κατάλληλο εμβόλιο.
- Να τους πείσουμε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και ότι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.
- Να τους εμβολιάσουμε την ημέρα που θα μας φέρουν τα παιδιά τους.
- Είμαστε οι περίπου 4000 ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι, με την μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία γύρω από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς.
- Την περίοδο του SarsCov2, ένα ποσοστό από εμάς τους παιδιάτρους, εμβολιάσαμε στα ιατρεία μας πάρα πολλούς ενήλικες, αλλά κυρίως εμβολιάσαμε ένα πλήθος από κατάκοιτους, ανήμπορους και ηλικιωμένους υπερήλικες στα σπίτια τους.
Η δυνατότητα αυτή θα ανεβάσει άμεσα την εμβολιαστική κατάσταση των ενηλίκων, αλλά κυρίως θα δώσει την δυνατότητα να προστατέψουμε το παιδί στο σπίτι από κοκκύτη και άλλα λοιμώδη που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή του. Δυστυχώς η πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα της πρότασης αυτής με τον θάνατο βρέφους από κοκκύτη την προηγούμενη εβδομάδα και άλλου παλαιότερα, που κόλλησαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον».
Τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο πρόεδρος της αφού τις ανέγνωσε, τις κατέθεσε και γραπτώς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε σχετικό υπόμνημα.