Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω την κρίσιμης έλλειψης εμβολίων για την χολέρα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων κατά της χολέρας, οι ποσότητες των οποίων είναι ανεπαρκείς το τρέχον διάστημα, δεδομένης τη ζήτησή τους από δεκάδες χώρες.

«Η (υγειονομική) αντίδραση συνεχίζει να πλήττεται από την κρίσιμη έλλειψη εμβολίων», εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε ανάρτησή του στο X.

«Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, με 105 εκατομμύρια δόσεις να έχουν ζητηθεί από 18 χώρες από τον Ιανουάριο του 2023» την ώρα που «παρήχθησαν 55 εκατομμύρια δόσεις την περίοδο αυτή», εξήγησε.

Ο ΠΟΥ καλεί να γίνουν περαιτέρω επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων και ζητεί από όλα τα κράτη να επενδύσουν επίσης στο νερό και στα αποχετευτικά συστήματα, καθώς και στην προετοιμασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποφευχθούν νέες επιδημικές εξάρσεις, πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ξεσπασμάτων επιδημιών και τη γεωγραφική επέκτασή τους, καθώς και την έλλειψη εμβολίων και άλλων πόρων, ο ΠΟΥ συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα «πολύ υψηλό», σύμφωνα με το μηνιαίο επιδημιολογικό δελτίο του για τη χολέρα που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες.

Από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Ιουλίου, καταγράφτηκαν 307.433 κρούσματα χολέρας και 2.326 θάνατοι σε 26 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ.

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει να καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς, ακολουθούμενη από την αφρικανική περιφέρεια, αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, της αμερικανικής περιφέρειας και της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Καμιά επιδημία δεν αναφέρθηκε την περίοδο αυτή στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Χολέρα: Αναγκαίος ο εμβολιασμός στους ταξιδιώτες

Η χολέρα, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και από μολυσμένα περιττώματα που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε ώρες χωρίς θεραπεία.

Η ενυδάτωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Η από του στόματος χορήγηση υγρών και αλάτων, καθώς και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών μειώνει τη θνητότητα σε λιγότερο από 1%.

Η χρήση αντιβιοτικών μειώνει τις ανάγκες σε υγρά καθώς και τη διάρκεια της θεραπείας. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και τα κυριότερα είναι η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η ερυθρομυκίνη, η σιπροφλοξασίνη, η φλουραζολιδόνη κ.α.

Σε ποιούς ταξιδιώτες ενδείκνυται το εμβόλιο χολέρας

Οι χώρες με την μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων χολέρας είναι η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία, η Υεμένη, η Αιθιοπία, η Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, η Κένυα, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα προορισμού του και να γνωρίζουν τα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται ενδημικές περιοχές εκτιμάται ότι είναι 0,01 – 0,001%. Πρακτικά όμως, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη που τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, είναι ελάχιστος.

Σε ποιους συνιστάται το εμβόλιο:

· Σε ταξιδιώτες, οι οποίοι ταξιδεύουν σε ενδημικές χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς και εφόσον η διαμονή είναι μακράς διαρκείας (> 1 μήνα). 

· Σε περίπτωση ταξιδιού σε περιοχές με χαμηλό επίπεδο υγιεινής και σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε περίπτωση επιδημιών, πολέμων και φυσικών καταστροφών καθώς επίσης και σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. 

· Σε άτομα που ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές κατά την διάρκεια επιδημιών και όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. 

Οι ταξιδιώτες που ακολουθούν τα συνήθη τουριστικά προγράμματα και τηρούν τα προληπτικά μέτρα για τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΟΔΥ

Share.
Exit mobile version