«Οι μαθητές του Μακιαβέλι στο σχολείο του Κολωνακίου δεν ήταν τόσο καλοί. Στην αρχή της ασθένειας, η γρίπη είναι εύκολο να την θεραπεύσουμε και δύσκολο να την διαγνώσουμε. Αλλά μετά γίνεται εύκολα η διάγνωση αλλά δύσκολα αντιμετωπίζεται. Έτσι και εμείς. Πορευτήκαμε με εύκολες επιλογές δηλαδή με δανεισμό και τώρα δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το σύστημα»…
Αυτά είπε ο τ. υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Healthworld καθηλώνοντας το ακροατήριο. Και έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για την χώρα από την επόμενη Άνοιξη λέγοντας ότι η χώρα θα σωθεί μόνο με τις δικές της δυνάμεις…
Ο πρώην υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, μίλησε για το «αφυδατωμένο σύστημα υγείας που διαπαιδαγώγησε λάθος το λαό».
«Τα ονομάσαμε όλα προοδευτικότητα αλλά ήταν λάθος. Από την κοινωνία της ανάγκης πήγαμε στην κοινωνία της αφθονίας και επιθυμίας. Εφαρμόσαμε ένα οικονομικό μοντέλο δήθεν ανάπτυξης με ενθάρρυνση της κατανάλωσης. Κάναμε την πλήρη αποβιομηχανοποίηση της χώρας και τώρα βλέπουμε το τέλος και των βιοτεχνιών που μπόρεσαν να επιζήσουν όπως και της γεωργίας. Διογκώσαμε το Δημόσιο τομέα νομίζοντας ότι επιλύαμε το πρόβλημα της απασχόλησης. Τα αποκαλούσαμε κοινωνική πολιτική. Ονομάσαμε αναδιανομή εισοδήματος, τους πόρους της ΕΕ. Αλλά η πραγματική αναδιανομή δεν γίνεται με δανεικά…».
Και συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας:
«Αντιπολίτευση από αυτή την άποψη δεν υπήρξε από κανέναν. Ίσως ακούγονταν κάποιες φωνές ορθολογισμού από ελάχιστους αλλά καμία φωνή λογικής δεν ακουγόταν στην χώρα.
Η χώρα θα σαπίσει όσο η κοινωνία δεν αντιδρά, όσο δεν αλλάζει την σημερινή πολιτική διαχείριση και ο τόπος μένει ακυβέρνητος και δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τα πάντα. Όσο, δηλαδή, η ράτσα μας δεν ξέρει τι θέλει και τι επιδιώκει. Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν όλα και από την αρχή!
Απαιτούνται αλλαγές για να απελευθερωθούν οι οικονομικές δυνάμεις και η κοινωνία. Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν τον δρόμο των χαμηλών, σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Σπανίως επιτυγχάνουν τον σκοπό τους. Σε περιόδους κρίσης, η πολιτική αρετή επιβάλλει να μην διστάσεις να πάρεις όλα τα μέτρα μαζεμένα. Ακόμα κι αν μετά εξοστρακιστείς. Τα επώδυνα μέτρα πρέπει πρώτα να τα πιστεύεις για να τα εφαρμόσεις.
Για να ξεφύγουμε από την βαθιά κρίση, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις πρωτοπόρες δυνάμεις της χώρας από τον χώρο των νέων επιχειρηματιών, τον πνευματικό, τον επιστημονικό, εργασιακό, αγροτικό από το χώρο των κοινωνικών, ώστε να αποκαλύψουν αλήθειες και να απαλλάξουν την χώρα από την αδράνεια και τον λαϊκισμό.
Να προωθήσουμε την ολοκλήρωση της αστικής δημοκρατίας την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους μέσα στην ΕΕ. Τόσο απλή ιδέα χρειαζόμαστε. Να την κάνουμε όμως συναίσθημα και πεποίθηση και να συσπειρώσουμε τις ευρύτερες δυνάμεις του λαού.
Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το συντομότερο την ιστορική της καθυστέρηση στην Ευρώπη.
Να γίνουν ανελέητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Να φύγουμε από το τέλμα τη μεταπολίτευσης. Να γίνεται με νέο σύστημα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να του δοθούν αρμοδιότητες…».
Την ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη –ως επιτακτικό αίτημα- πλέον της φαρμακοβιομηχανίας κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, μεσούσης της συζήτησης του προϋπολογισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στο 16ο Healthworld.
Και συνέχισε λέγοντας ότι καθώς η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να γίνει και να δοθεί «πράσινο φως» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αύξηση της δαπάνης από 1,845 σε 2,3 δις ευρώ.
Η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης. Και επισήμανε ότι «ελπίζουμε η απαίτησή μας να εισακουστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών».
Για το clawback, ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawbackrebate επομένως είμαστε και κλαμένοι και δαρμένοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και ο ασθενής.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο Healthworld ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Chairman AmCham Pharmaceutical Committee και επικεφαλής της Janseen, «η σύγχρονη ιστορία και εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών και δεικτών και η ανάλυση της πραγματικότητας στις παραμέτρους υγείας της χώρας, αναδεικνύουν αναμφίβολα τις υπαρκτές και δυσάρεστες κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις».
Πάντως, ο κ. Παπαταξιάρχης έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ωστόσο δε μπορούν και δεν πρέπει να αποτρέψουν τον οραματισμό». Και όχι μόνο αυτό αλλά «ταυτόχρονα δεν είναι ικανή η συγκυρία να αποκλείσει την εξεύρεση λύσεων οι οποίες θα προκύψουν από όλους εμάς. Η ανάγκη διαλόγου και κατάθεσης ιδεών οφείλει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν το ελάχιστο κοινό σημείο σύγκλισης και αναφοράς αλλά και την αφετηρία ανάκαμψης και απεμπλοκής από τις εμμονές ανάλυσης με βάση το βεβαρημένο και άρρωστο παρελθόν.
Απαιτείται υπέρβαση ρόλων, ενίσχυση θεσμών, γενναιότητα και στρατηγική αντίληψη που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας Νέας Εθνικής Πολιτικής Υγείας για τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα ασθενή. Ένα δεσμευτικό συμβόλαιο όλων των παραγόντων και συντελεστών είναι τώρα πιο απαραίτητο παρά ποτέ. Θα το πλαισιώνει ασφαλώς μια αυστηρή και συμπαγής οικονομοτεχνική ανάλυση αλλά το περιεχόμενό του θα προσδιορίζεται από τις πινελιές του ανθρωπισμού, της κοινωνικής ευαισθησίας, με το χρώμα της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας που θα ενθαρρύνεται και θα αξιολογείται με συνέπεια».
Μ.Τ.