Γράφει η Πόπη Γεωργίου

Ως “κοινό μυστικό” θεωρεί η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το γεγονός ότι “τριπλασιάζεται αυθαιρέτως ο όγκος των λογοθεραπειών, προκειμένου ‘να πληρωνόμαστε καλύτερα'”, ενώ ο χρόνος της τελικής υπογραφής των συμβάσεων για την ειδική αγωγή δεν φαίνεται να βρίσκεται πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να έχει καταρτίσει ήδη plan B για την περίπτωση κατά την οποία ναυαγήσουν όλες οι σχετικές διαβουλεύσεις στην άρτι συγκροτηθείσα επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καταθέσει στο τέλος του τρέχοντος Φεβρουαρίου το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση του σχετικού plan B αποτελεί αρμοδιότητα και απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μην αποκαλύπτει τα “χαρτιά” της για το θέμα, ενώ η ίδια διαβεβαιώνει ότι η πραγματική ετήσια δαπάνη για την ειδική αγωγή κυμαίνεται στα 60 – 70 εκατ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να έχει δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ότι “εάν χρειασθεί να αυξήσουμε το όριο των δαπανών για την ειδική αγωγή, θα το κάνουμε”.  

Πάντως, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμούν με έκδηλη σιγουριά ότι, με τις νέες συμβάσεις και το όριο του κλειστού προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για clawback.

Share.
Exit mobile version