Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την θέση ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ως κύρια αιτία τους την παγκοσμιοποίηση και το πρόβλημα στην παραγωγή πρώτης ύλης εξέφρασε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ειρήνη Μαρκάκη μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

«Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε όλον τον κόσμο θα έλεγα. Είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο. Και αυτά δεν είναι δικά μου λόγια. Είναι μελέτες που έχουν γίνει στην Κομισιόν και αφορούν το φάρμακο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκάκη.

Μάλιστα στη λογική ότι στην Ελλάδα οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές τους σε άλλες χώρες οδηγούν στην εξαγωγή τους η πρόεδρος των Φαρμακαποθηκαρίων υποστήριξε ότι οι ελλείψεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα φθηνά φάρμακα αλλά αφορούν ακόμη και ακριβά καθώς ελλείψεις υπάρχουν και στη Δανία, όπου τα φάρμακα είναι πανάκριβα. «Πρόσφατα ήμουν σ’ ένα συνέδριο και ο συνάδελφος ο Δανός μας έλεγε ότι λείπουν πάνω από 800 φάρμακα. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες τις οποίες έχει αναζητήσει η Κομισιόν και τις έχει κατηγοριοποιήσει. Η βασική αιτία είναι η παγκοσμιοποίηση. Σήμερα η δραστική ουσία παράγεται στην Ινδία ή στην Κίνα. Το 80% των εταιρειών προμηθεύονται από αυτές τις χώρες. Μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγή της πρώτης ύλης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Κίνα. Επομένως οι αντιπηκτικοί παράγοντες οι οποίοι παράγονται από το συκώτι των χοίρων μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα. Τι έκανε ο ΕΟΦ; Μόλις το πληροφορηθήκαμε αυτό και με δική μας υπόδειξη και με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του ΕΟΦ το φάρμακο παρακολουθείται αυστηρά από τα αρμόδια όργανα».

Η κ. Μαρκάκη τόνισε ακόμη ότι οι φαρμακαποθήκες είναι αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και απασχολούν πάνω από 3000 εργαζόμενους στην Ελλάδα. Είναι δε, όπως είπε, «μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη ότι οι επιχειρήσεις έχουν μείνει σε ελληνικά χέρια, γεγονός το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για την εξυπηρέτηση και για την υποστήριξη του ελληνικού φαρμακείου».

Το πρόβλημα κατά την κ. Μαρκάκη ουσιαστικά φορτώνεται στις φαρμακαποθήκες. «Τι συμβαίνει όμως; Όταν εμείς θα πούμε όχι στον φαρμακοποιό που σηκώνει το τηλέφωνο για να παραγγείλει, πολλές φορές η έλλειψη αποδίδεται σε εμάς αλλά δεν είναι δική μας η αιτία. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή. Μπορεί να είναι σε μία περίοδο που να υπάρχει έξαρση μιας κατάστασης». Αναφερόμενη στην περίπτωση του Tamiflu είπε ότι από τις πληροφορίες που είχε από τον ΕΟΦ, από τις 27/1 η εταιρεία είχε φέρει 81.000 κομμάτια στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε βεβαίως ότι υπήρξαν εξαγωγές σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι ποσότητες που εξήχθησαν ήταν εντελώς αμελητέες». Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όπως είπε, γιατί «οι ανάγκες ήταν πολλαπλάσιες των ποσοτήτων που διανεμήθηκαν στην αγορά. Εάν λοιπόν εμένα η εταιρεία μου στείλει 10 κομμάτια, στον 11ο πελάτη θα πω “όχι”». Δεν αφορά αυτό εμένα».

Σε ερώτημα για το εάν τελικά οι φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό η κ. Μαρκάκη απάντησε ότι «η εξαγωγή των φαρμάκων είναι μία απολύτως νόμιμη διαδικασία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όλες ανεξαιρέτως. Και η Γερμανία εξάγει και το Βέλγιο εξάγει και η Ιταλία εξάγει και η Γαλλία η οποία μάλιστα είναι πρωτοπόρος στις εξαγωγές. Τι συμβαίνει όμως; Αυτά όλα πρέπει να γίνονται υπό την ομπρέλα του κράτους, τον έλεγχο των δημόσιων υπηρεσιών και εμείς θέλω να πω ότι σαν Σύλλογος από το 2013 με πρόταση δική μας πλέον οι εξαγόμενες ποσότητες δηλώνονται στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο. Και επειδή το φάρμακο στην Ελλάδα έχει το περίφημο κουπόνι το οποίο το καθιστά μοναδικό οι έτσι οι φαρμακαποθήκες δίνουν αμέσως το όπλο σε περίπτωση επικείμενης έλλειψης ή κάποιου προβλήματος στην υγεία άμεσα να επέμβει ο ΕΟΦ και να απαγορεύσει τις εξαγωγές, πράγμα το οποίο συμβαίνει».

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και η σύνδεσή του κατά κύριο λόγο με τις φαρμακαποθήκες η πρόεδρος του ΠΣΦ το αποδίδει σε έλλειψη ενημέρωσης δηλώνοντας ότι «πρέπει και σε αυτό θα στοχεύσουμε πέρα των προτάσεων που καταθέσαμε στον ΕΟΦ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις».  

 

Share.
Exit mobile version