Γ. Πισσάκας: Μπορεί να μειωθεί η αναμονή και να λυθούν τα προβλήματα
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το τελευταίο διάστημα διαφήμιση της Τουρκικής ιδιωτικής κλινικής Acibadem στην Αλικαρνασσό με παραρτήματα στην Ολλανδία τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, που σε άπταιστα ελληνικά καλεί μέσω των social media τους Δωδεκανήσιους να συμπληρώσουν φόρμα, προκειμένου να λάβουν δωρεάν ενημέρωση για ογκολογική θεραπεία, ενώ προσφέρει και έκπτωση 50% στα εισιτήρια που εκτελούν τα δρομολόγια Κως- Μπόντρουμ.
Καθώς φαίνεται Τούρκοι επιχειρηματίες «είδαν φως και επιχειρούν να μπουν» στα κενά του ελληνικού συστήματος υγείας, αφού υπάρχουν κάποιες περιοχές σχετικά μεγάλες στη χώρα μας, όπου δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, ούτε για δείγμα. Τέτοιες είναι η Ανατολική Μακεδονία, το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.
Δεν είναι ορθό να λέμε μην πάτε στην Τουρκία, όταν δεν λύνουμε το πρόβλημα στα Δωδεκάνησα, αναφέρει στο DailhyPharmaNews ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Συντονιστής Διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας.
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία το βέλτιστο είναι για κάθε ασθενή να βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο, από ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο. Γενικά αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό, σε κανένα μέρος του κόσμου. Στην Ελλάδα η πρόταση είναι να υπάρχει για κάθε ασθενή ένα κέντρο σε απόσταση έως 100 χιλμ.
Να ανοίξουν ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε Ρόδο, Τρίπολη και Καβάλα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως υπάρχει στα νησιά και δη στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με πληθυσμό πάνω από 220.000 κατοίκους, που έχουν ως κέντρο τη Ρόδο». Αυτός ο πληθυσμός, τονίζει ο κ. Πισσάκας, «δικαιούται» δύο γραμμικούς επιταχυντές. «Και αυτό είναι και το αίτημα μας. Να ανοίξει ένα κέντρο στη Ρόδο, όπου η πρόσβαση από τα γύρω νησιά είναι εύκολη αφενός, και αφετέρου όλος αυτός ο πληθυσμός δεν θα μεταβαίνει στην Αθήνα. Βέβαια υπάρχει ο προβληματισμός που θα μένει ο κόσμος, όταν είναι υψηλή τουριστική περίοδος. Όπως με διαβεβαιώνουν από το νοσοκομείο της Ρόδου υπάρχει ένας μεγάλος δημόσιος ξενώνας που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον κόσμο».
Κενό διαπιστώνεται και στην Κρήτη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα διαθέτει δύο γραμμικούς επιταχυντές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και έναν σε ιδιωτική δομή. «Η Κρήτη χρειάζεται ενίσχυση με έναν ή δύο γραμμικούς επιταχυντές, ούτως ώστε κανένας να μην σηκώνεται να φεύγει και να πηγαίνει στην Αθήνα. Στην Πελοπόννησο το ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, είναι σε μία γεωγραφική θέση που δεν εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες και το καλύτερο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμη κέντρο στην Τρίπολη».
Ο γνωστός ακτινοθεραπευτής κάνει λόγο για μεγάλο κενό ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. «Εκτός του ότι θα πρέπει να μπει άλλος ένας γραμμικός επιταχυντής στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ιδανικά θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο στην Καβάλα. Επίσης στη Λαμία πρόκειται να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο ογκολογικό κέντρο με δύο γραμμικούς επιταχυντές και όλες τις υποδομές για πλήρεις ογκολογικές θεραπείες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με 12 ακόμη γραμμικούς επιταχυντές η ακτινοθεραπεία θα λειτουργεί χωρίς προσκόμματα στην Ελλάδα
Αν υλοποιηθούν αυτά που έχουν προταθεί, θα πάψει η μεγάλη ροή των ανθρώπων από την επαρχία στην Αθήνα με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χρόνων αναμονής για ακτινοθεραπεία, που σήμερα στην Αθήνα φτάνει τους δύο μήνες» Μετά την εξαιρετική αλλαγή στην ποιότητα της δημόσιας ακτινοθεραπείας τα τελευταία πέντε χρόνια, επισημαίνει ο κ.Πισσάκας, «είμαστε πια έτοιμοι και για την ποσοτική αλλαγή.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 29 ακτινοθεραπευτικά κέντρα εκ των οποίων στα 18 δημόσια υπάρχουν 34 γραμμικοί επιταχυντές, και στα 11 ιδιωτικά, 22 γραμμικοί επιταχυντές. Μαζί και με το νέο κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο «Σωτηρία» με δύο ακόμη γραμμικούς επιταχυντές (και αυτό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), το σύνολο των γραμμικών επιταχυντών θα φτάσει τους 68 στη χώρα, και έτσι πλησιάζουμε τους 7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι το πρώτο μας ζητούμενο, με βάση και τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας».
Ένα τεράστιο πρόβλημα που ακόμη καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν τόλμησε να λύσει εδώ και δέκα χρόνια, λέει ο κ. Πισσάκας, «είναι το παράνομο ποσό που ζητάνε από τους ασθενείς τα ιδιωτικά κέντρα, όταν εξ ανάγκης απευθύνονται σε αυτά, επειδή δεν βρίσκουν θέση για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία. Και οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν από την τσέπη τους από 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ. Παρόλες τις επερωτήσεις που έχουν γίνει στη βουλή κατά καιρούς, όλες οι κυβερνήσεις ερευνούν ακόμη το θέμα».