Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες για τα δαπάνες υγείας καθώς οι τιμές στα ιατρικά προϊόντα συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά την σαφή τάση αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3% (κινείται με 2,9%) ωστόσο ο κλάδος της Υγείας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά με την ετήσια αύξηση να καταγράφεται πλέον στο 3,7% έναντι 3,1% που ήταν ένα μήνα πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υγεία καταγράφει την 4η μεγαλύτερη άνοδο μετά τη Στέγαση (5,9%), Εστίαση (5,5%) και την ένδυση υπόδηση (4,4%)

Όπως αναφέρει η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής η ετήσια αύξηση 3,7% στην ομάδα Υγεία, οφείλεται λόγω αύξησης των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα (σύγκριση Σεπτεμβρίου 2024 με Αύγουστο 2024 οι τιμές των ιατρικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ στη νοσοκομειακή περίθαλψη η αύξηση ήταν 0,4%.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 τα φαρμακευτικά προϊόντα εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά (4,9%), ακολουθεί η νοσοκομειακή περίθαλψη με 4%, τα ιατρικά προϊόντα 3,7% και οι ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,8%.

Τα ασφάλιστρα υγείας κατέχουν και πάλι μια περίοπτη θέση στον πίνακα με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις (14%) ακολουθώντας το Ελαιόλαδο (38,9%), τα αεροπορικά (36,4%) και το φυσικό αέριο (20,2%).

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι σωρευτικά τη διετία Σεπτέμβριος 2022 – Σεπτέμβριος 2024 η αύξηση των τιμών στον κλάδο της Υγείας κινείται στο 9,3%.

Share.
Exit mobile version