Την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα των εργαζομένων σε νοσοκομεία και δομές δημόσιας υγείας προβλέπει πρόταση νόμου, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτο υπογράφοντα τον γγ της ΚΕ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα. Με την πρόταση νόμου προβλέπεται η επέκταση της χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος στο νοσοκομειακό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις δομές δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που καθιερώθηκαν το 1951, «αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης της χώρας μας» και αφορούν εργαζόμενους οι οποίοι «εκτίθενται στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες κι επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρή φθορά στη σωματική και ψυχική τους υγεία, να προκαλέσουν επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και εργατικά ατυχήματα». Σημειώνουν, δε, ότι οι δομές των δημόσιων μονάδων υγείας είναι ένας από τους χώρους εργασίας, στους οποίους οι συνθήκες εργασίας είναι «συγκριτικά πιο επιβαρυντικές για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ)». Επίσης, τονίζουν ότι ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας και της εργατικής τους δύναμης υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά πέντε έτη νωρίτερα, κ.ά.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως οι συγκεκριμένες προβλέψεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν σημαίνει ότι αρκούν για την προστασία της ΥΑΕ, «πόσο μάλλον που οι εργαζόμενοι στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη αντεργατική επίθεση σε ασφάλιση – υγεία και σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Η μείωση των παροχών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας κάνουν ακόμα πιο δύσκολη κι ακριβή την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων, ακόμα περισσότερο αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες».

«Η γενικότερη επίθεση και οι ανατροπές κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων από της κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των ΒΑΕ και επέκτασής τους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησαν στην αντίθεση κατεύθυνση για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης».

«Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά, δεν πρέπει πληρώσουν ξανά. Το σύνθημά τους “κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ” είναι δίκαιο και εκφράζει καθολικά όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι «σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για τον λαό. Χωρίς αυτούς, το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει».

«Είναι μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στις δομές της δημόσια υγείας από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται να τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αλλά και της προσφοράς τους», αναφέρει το ΚΚΕ και εκτιμά ότι «στις μέρες μας, όπου με τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων διαπιστώνεται τεράστια αύξηση του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε ο κανονισμός των ΒΑΕ της υπ’ αριθ. Φ10221/ΟΙΚ 26816/929/2 του Δεκέμβρη 2011 να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας».

_Π.Δ

 

Share.
Exit mobile version