Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί από τη εξοντωτική εφαρμογή του clawback, αξιώνει ο ιατρικός κόσμος της χώρας και εντείνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση.
Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τις 8 Μαΐου και πλέον ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να μπει ένα τέλος στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ίδιους και τα διαγνωστικά εργαστήρια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του τη Δευτέρα 20/5, ανακοίνωσε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τα δίκαια – όπως τα χαρακτήρισε -αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών για κατάργηση του claw back.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διεκδικήσει από όλες τις κυβερνήσεις την κατάργηση του claw back και άλλα σημαντικά μέτρα (π.χ. εφαρμογή οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις), ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα. Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία, οι ιδιώτες ιατροί, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το διαχρονικό αίτημα του ιατρικού κλάδου, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ.
Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάσσονται και οι συνάδελφοί τους από την Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία (ΕΜΕ). Ο πρόεδρος της ΕΜΕ, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, υποστηρίζει πως το clawback έχει βουλιάξει στα χρέη τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.
«Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, με τιμοκατάλογο που ισχύει από το 1991 και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, το περιβόητο clawback, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο. Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν βουλιάξει στα χρέη, εκατοντάδες εργαστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά με ανοιχτή συνταγογράφηση – στην πραγματικότητα υπερσυνταγογράφηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακρής.
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα των εργαστηριακών γιατρών στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας 21 βουλευτές του κόμματος. Σε αυτήν, κάνουν λόγο για σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εργαστηριακό τομέα της υγείας, σε βάρος των μικρών εργαστηρίων, τα οποία όπως αναφέρουν οδηγούνται σε «λουκέτο».
Παράλληλα ρωτούν τον κ. Γεωργιάδη αν είναι στις προθέσεις του: Πρώτον, να θεσπίσει ανώτατο όριο στο «clawback», πέραν του οποίου η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και τρίτον, να προχωρήσει σε παραγραφή του άδικου και δυσανάλογα υψηλού χρέους που έχουν συσσωρεύσει οι εργαστηριακοί γιατροί λόγω των πρακτικών του.
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού υπεύθυνου του τομέα υγείας Αθανάσιου Τσίμαρη. «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και παράλληλα ζητάμε από την κυβέρνηση να εξορθολογήσει και να προσαρμόσει το μέτρο του clawback, εφαρμόζοντας τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ώστε να εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να μετακυλήσει τις δαπάνες στους πολίτες-ασθενείς , όπως έπραξε πρόσφατα με το χαράτσι των 1 & 3 ευρώ, ανά παραπεμπτικό στις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.